• Mobile
    wordt gesponsord door

Mobiel internet in China groeit nog sneller dan het gewone internet

Mobiel internet in China groeit nog sneller dan het gewone internet

Mobiel internet in China groeit nog sneller dan het gewone internetHet afgelopen jaar steeg het gebruik van internet in China met meer dan 50% naar 210 miljoen internetters. Mobiel internet is echter aan een nog snellere opmars bezig. Volgens het China Network Internet Information Center (CNNIC) zijn er momenteel 50,4 miljoen Chinezen online op een mobiele telefoon. Dat betekent dat 1 op de 4 mensen die online gaan dit (deels) op hun telefoon doen. Een jaar geleden waren dit nog maar 17 miljoen mensen, wat dus een verdrievoudiging inhoudt in 2007. De groei is het sterkst in de zuidelijke provincies Guangdong en Fujian waar respectievelijk 43% en 34% van alle internetters ook mobiel internet gebruikt. Ik ken de cijfers voor Nederland niet, maar het zou me niet verbazen als China hiermee vooruitloopt op Westerse landen.

Ik zie het in het dagelijks leven ook veel om me heen. Steeds meer mensen zitten in het openbaar vervoer geconcentreerd naar het schermpje van hun telefoon kijken. Niet alleen meer om een SMS te versturen of spelletje te spelen zoals vroeger, maar je ziet ze nu terwijl ze online websites aan het bekijken zijn. De eerste mobiele portals beginnen ook groot te worden. Ik was bijvoorbeeld in augustus op bezoek bij de mobile game developer Thinkenjoy in de stad Chengdu. Zij vertelden toen dat ze een social network en mobile gaming platform gingen starten. Vorige week sprak ik ze weer en vertelden ze me dat ze in December alleen in hun eigen provincie al meer dan 200.000 unieke bezoekers hadden die allemaal bijna 2 uur online waren (het mobiele portal vind je hier). Die cijfers zijn des te indrukwekkender omdat China nog steeds geen 3G heeft, en iedereen dus via een trage GPRS verbinding online gaat. Wanneer 3G gelanceerd wordt denk ik dat het mobiele internet in China wel eens groter kan gaan worden dan internetten via de PC.


Geplaatst in

DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

  • Marc, hier in nederland koopt 6% van de mensen bij aankoop van een nieuwe telefoon een onbeperkt internet abbonement en is het minder dan 1% van de installed base. De mobile site van nu.nl doet nu 20 miljoen pageview per maand versus rond de 500 miljoen op internet dus het is hier nogal in het begin stadium. Uberhaubt koopt maar 8% een smartphone en 92% het meest simpele model.

    Laat ons al die zaken maar uitgebreidt zien op de china reis eind maart. Toch wel maf dat de consumenten ook zo snel gaan in gadget gebruik als de economie. Waarom is dat in jou ogen?

    geplaatst op
  • Ik ken de cijfers van Europa ook niet maar ik weet bijna wel zeker dat we hier in China voorop lopen wat betreft mobiel internet. Een van de redenen hiervan is denk ik dat veel chinesen geen PC en/of internet thuis hebben maar wel allemaal een mobiel met browser + internet toegang. Hier in Hong Kong hebben we overigens wel 3G. Ik schat het precentage dat hier gebruik maakt van mobiel internet nog veel hoger in dan het vaste land in China.

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.