Rampenalarm via sms-berichten

21 augustus 2008, 16:14

Rampenalarm via sms-berichtenHoor net in het NOS-journaal dat mensen niet of nauwelijks meer reageren op alarmsirenes. Met ingang van volgend jaar worden ook sms-berichten ingezet om burgers te waarschuwen voor rampen en gevaarlijke situaties. De sirene alarmeert en in de sms-berichten kunnen de burgers op hun mobieltjes lezen wat er aan de hand is en hoe ze moeten handelen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van cell broadcast, een techniek waarmee via radiogolven tekstberichten naar mobiele telefoons in een specifiek gebied kunnen worden verzonden. De berichten worden daarbij dus niet naar specifieke nummers gestuurd, maar verspreid naar alle mobiele telefoons in een bepaald gebied. Ook mensen die niet in het rampgebied wonen, maar daar wel zijn, worden zo gealarmeerd.

Minister Guusje Ter Horst (Binnenlandse Zaken) start binnenkort met de Europese aanbesteding van het systeem. Bovendien maakt zij afspraken met de telefoonbedrijven, omdat de berichten via hun netwerken verspreid zullen worden. Als alles goed gaat, wordt begin volgend jaar begonnen met een geleidelijke invoering. Zie ook het persbericht ‘Alarm bij crises ook op mobiele telefoon’ dat vandaag is uitgestuurd.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

3 Reacties

    Joost Diepenmaat

    Wat ik wil weet is dat gestolen toestellen in sommige gevallen een SMS bombardement krijgen. Ook een toepassing is er in Hannover bij de Messe. Mocht je ooit naar de CeBIT gaan dan is de kans aanwezig dat je een SMS krijgt zodra je de zone van de Messe een SMS krijgt op welke parkeerplaats je het best kunt parkeren.

    Dat een GSM op een bepaalde positie is wil niet zeggen dat de eigenaar daar ook daadwerkelijk is. Volgens mij is het wat dat betreft geen waterdicht bewijs, mocht je op privacy doelen.


    21 augustus 2008 om 18:23
    media

    @Joost in het geval van cell broadcast gaat het om zenden van sms-jes naar mobieltjes in een bepaald gebied (eigenaar hoeft niet bekend te zijn). In het geval van politie haaglanden gaat het om andere manier, daar is eigenaar en locatie waar hij is geweest op bepaald moment wel bekend.


    22 augustus 2008 om 03:20
    lucienengelen

    In aansluiting op mijn vorige reactie op dit artikel, vandaag in de media :

    Radio en TV Gelderland Nieuws 29-08-08 09:47 rtv@omroepgelderland.nl (Nieuwsredactie) Gelders Nieuws

    Winssen – De vermiste 55-jarige inwoner van Winssen, Hans Wattenberg, is ongedeerd naar huis teruggekeerd.

    Wattenberg was sinds dinsdagmorgen 06.30 uur als vermist opgegeven. Hij vetrok die ochtend in overspannen toestand te voet vanaf zijn huis aan de Dijk.

    Er werd tweemaal gebruik gemaakt van SMS-Alerts met het verzoek om naar de vermiste man uit te kijken. Gisteravond kreeg de politie een telefoontje van de heer Wattenberg dat hij op weg naar huis was. Hij werd op de dijk tussen Ewijk en Winssen opgepikt en naar huis gebracht.

    (Bron: http://www.omroepgelderland.nl)


    29 augustus 2008 om 08:31

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!