• Mobile
    wordt gesponsord door

Google komt met patent - veilingmodel voor mobiele telefonie

Google komt met  patent - veilingmodel voor mobiele telefonie
, Traffic4u
@timjbakker

Stel je voor dat in de toekomst je mobiele telefoon zelf wisselt tussen netwerken en aanbieders op basis van prijs, bandbreedte en bereik. Google brengt deze situatie met het patentaanvraag Flexible Communication Systems and Methods flink dichterbij.

Het systeem dat Google schetst zou door toestellen die geschikt gemaakt zijn voor meerdere netwerken en aanbieders moeten worden gedragen. Niet alleen verschillende mobiele operators maar ook verschillende netwerken zoals WiFi zullen om de gunst (lees euro’s) van de beller/gebruiker strijden.

Netwerken en aanbieders bieden in een veilingsysteem tegen elkaar op om een gesprek af te mogen handelen. Het model van Google wijst het gesprek toe aan de aanbieder met het laagste bod en/of het beste bereik en/of de hoogste bandbreedte. En/of omdat de gebruiker zelf zou moeten kunnen aangeven welk onderdeel hij of zij het belangrijkst vindt. Ook tijdens het gebruik zou het systeem in staat moeten zijn om zonder onderbreking tussen providers en netwerken te kunnen schakelen.

Het mooie van een systeem dat kwaliteit van verbinding en netwerk meeneemt in het model is dat dit innovatie en verhoging van kwaliteit als gevolg zou moeten hebben.
Op een vergelijkbare manier zorgt de Google Quality Score voor beter gerichte advertenties vanuit AdWords. Vraag blijft wel of de aanbieders volgen in dit systeem want die hebben gezamenlijk de macht over de infrastructuur.

Het al dan niet automatisch kiezen tussen netwerken is niet nieuw en wordt naar ik meen al geruime tijd in ziekenhuizen gebruikt. Aan de andere kant heeft Google ook al de advertentiemarkt gerevolutioneerd met een eeuwenoud concept - het vraag en aanbod veiling model.

Zie ook: computerworld.com


Geplaatst in

DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

  • Ook interessant in dit patent: er komt minder onderscheid tussen de vaste lijn en mobiele telefonie, een trend die al langer aan de gang is. Binnenshuis schakelt je telefoon over op de 'vaste lijn' die uiteraard goedkoper is, en als je wat verder van huis bent gaat het via het mobiele netwerk.

    geplaatst op
  • Ben bang dat dit niet gaat werken Tim. Je moet enige controle hebben over de afhandeling en het netwerk. Beide zijn (nog) voorbehouden aan operators. Gebruikers kunnen tussen nu en 5 jaar wel makkelijker gebruik maken van andere netwerken tegen transparantere en concurrerender prjsafspraken. Bij Free Roaming heb je dit Google concept niet nodig maar een internationale carrier zoals iBasis

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.