Natuurlijk is het nog steeds een goede optie om traditionele persberichten op te stellen en te versturen. Het hoe en waarom is hier op Marketingfacts al ruimschoots aan de orde geweest. Toch zie je binnen online communicatiemix een nieuw fenomeen ontstaan: de videopersberichten (nu nog maar 458 results in Google!). Naast tekst en foto’s sturen grotere organisaties steeds vaker een passend videopersbericht mee. Is het dan helemaal nieuw? Nee. Het ANP biedt al sinds 2001 de mogelijkheid om (geschreven) nieuws te verrijken door de toevoeging van beeld en geluid. Maar door de huidige technologieën en trends (honger naar informatie) lijken videopersberichten nu definitief door te breken.
Content blijft authentiek
Benieuwd naar de het grote voordeel van videopersberichten? De content blijft authentiek! Persbureaus en websites nemen de video één op één over. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de video nieuws bevat en geen commerciële inslag heeft. Voor de publishers is het mooi meegenomen dat zij gratis goede content ontvangen. Dat bespaart ze tijd en geld in deze moeilijk tijden.
Deze week heeft internetverzekeraar FBTO het persbericht ‘Consument heeft te veel aanvullende zorgverzekeringen’. Woordvoerder Bertwin Tiemersma heeft hierbij bewust gekozen voor het meesturen van goede foto’s én een videopersbericht. Een mooi moment om Tiemersma te vragen over de achterliggende communicatiestrategie:
Waarom inzetten videopersberichten?
“Zo creëren wij optimale media aandacht voor onze directe merken FBTO en Centraal Beheer Apeldoorn , iedere redactie kan zo kiezen welk medium ze willen gebruiken voor hun berichtgeving”, aldus Tiemersma. “We zien daarbij steeds vaker dat persbureaus en websites naast de tekst het videopersbericht plaatsen. Trouwens, binnen Finance zie ik nog geen andere partij die actief inspeelt op deze trend”.
Waar moet een goed videopersbericht aan voldoen?
“Om te beginnen moet er echt nieuws zijn. Maar er komt in mijn optiek meer bij kijken. Zo mag een videopersbericht nooit langer duren dan één minuut. De lezer moet snel én objectief worden geïnformeerd. Daarnaast hebben wij als stelregel dat de merknaam maar 1 keer mag worden genoemd en er geen logo’s in beeld komen. Ook de (eventueel) geïnterviewde mensen zijn geen ‘eigen mensen.”
Welke strategie hanteert FBTO?
“Zoals gezegd willen wij de redactie een platvorm bieden waaruit zij zelf de meest geschikte content kunnen vergaren. Dit jaar hebben wij 6 videopersberichten verstuurd, in 2009 zal dit doorgroeien naar 12. Naast versturen plaatsen wij deze ook op social mediasites én onze vernieuwde online perstoolkit. Uiteraard is deze voor iedereen vrij toegankelijk, waardoor er nog een grotere spin-off ontstaat. Nu al zien wij een groei van 30-50% meer traffic naar onze online perstoolkit en die stijgende lijn willen wij graag voortzetten.”
Hoe is de techniek gewaarborgd?
“Ja, zowel techniek, kwaliteit een belangrijk onderdeel binnen videopersberichten. Hiervoor werken wij nauw samen met Dutchview (oude NOB). Zo is het bronmateriaal altijd op de hoogste kwaliteit opgenomen, werken we met een script en voiceover dat moet aansluiten bij de tekstversie van het persbericht. Daarnaast kijken we scherp naar de snelheid van het beeldmateriaal, cameratechniek en originaliteit. Je zult dus begrijpen dat het niet zo eenvoudig is als het lijkt.”
Even terug naar het recent verstuurd videopersbericht, want het is altijd leuk om te zien wat de score is van een dergelijk actie. Een snelle blik op internet leert mij dat bv. drukbezochte mediasites als het AD.nl, LC.nl en Trouw.nl het videopersbericht plaatsen. Een mooie score! Toch ontbreekt er een: De Telegraaf. “Zij vonden het videopersbericht toch (nog) te commercieel”, aldus Tiemersma. “Dit houdt ons scherp. Achteroverleunen is er dus niet bij!”
Zelf ben ik enthousiast over videopersberichten. Ik zie een samenvoeging van tekst en beeld als sterk wapen in de strijd om online PR. Daarbij ben ik mij wel bewust dat dit, budgettair gezien, niet voor iedere organisatie is weggelegd. Wat vinden jullie van videopersberichten?