• Mobile
  wordt gesponsord door

Economisch weerbericht (70): Neelie rulez!

Economisch weerbericht (70): Neelie rulez!
, Sogeti/VINT
@BLO2M

Je zou bijna denken dat het bericht “EC keurt recordaantal glasvezelsubsidies goed” aantoont hoe sluw Neelie Kroes opereert, die haar nieuwe Digitale Agenda-post als “zo mogelijk nog creatiever” beschouwt dan Concurrentie. Afgelopen woensdag ging de nieuwe Europese Commissie van start na de europarlementaire stemming van dinsdag en kon mevrouw Kroes het recordaantal glasvezelsubsidies bijschrijven op haar Digitale Agenda. Van wie had ze dat recordaantal gekregen? Juist, van Concurrentie. Het lijkt wel rugby: afgeven, doordraven, opvangen, scoren. Strakke creatieve actie van de voormalige de-factopresident van Europa.

In haar openbare sollicitatiegesprek van januari zei Kroes onder meer de positieve impact van ICT op gezondheidszorg, cultuur, handel, economie en energie te willen versnellen. Dat is dan om te beginnen niet gelukt met de Europese Commissie-website. Daar staat de vorige ploeg eurocommissarissen nog doodleuk te pronk, met Neelie op Concurrentie en in het goede gezelschap van Mick Jagger (zie foto linksonder).

De keus voor Kroes op Digitale Agenda is niet onomstreden. Haar optreden voor het Europese parlement in januari werd achteraf als te algemeen gekwalificeerd. Ook zou mevrouw Kroes meer hebben met de industrie dan met de Europeanen zelf, getuige klachten over wat wel “Romingate” wordt genoemd. Uit haar geloofsbrieven (pdf) die Neelie eind december aan het europarlement aanbood, spreekt echter juist een voorbeeldige aandacht voor balans:

“My priority is to develop and implement a European Digital Agenda that contributes to the achievement of the EU 2020 vision and which has consumers and citizens at its core. I intend to develop the European Digital Agenda in close cooperation with the European Parliament and the Council as well as with my Commission colleagues. My initial priorities are: (i) building the high speed networks of the future; (ii) making the online single market a reality; (iii) ensuring that all citizens participate in the information society; and (iv) generating more, better targeted support for ICT research and innovation. Both citizens and industry have a role to play in driving innovation, whether big or small, incumbent or challenger, blue-chip or start-up.”

Papier is geduldig en dat werkt in twee richtingen: goede presentatie enerzijds, controlemiddel anderzijds. Ik geef mevrouw Kroes graag het voordeel van elke twijfel en feliciteer haar met het recordaantal glasvezelsubsidies van deze week.


Geplaatst in

DelenEr zijn 8 reacties op dit artikel

 • Jaap, ik wist niet dat je ook bedreven bent in het tekenen van spotprentjes. Afgeven, doordraven, opvangen en scoren lijkt een mooie analyse te zijn van de huidige wereldwijde schuldproblematiek van grote en kleine landen. Op dit moment lijken we door te draven in het opvangen (van schulden), nadat we eerst een vrijbrief hebben gegeven om maar aan te rommelen in plaats van netjes te scoren op het handhaven van een strak geformuleerde begrotingsnorm.

  Behalve Griekenland hebben ook enkele beroemdheden hun hand overspeeld. Marco Borsato en André Rieu zijn aansprekende voorbeelden van beroemdheden die in de financiële problemen terecht zijn gekomen omdat er in 2009 te weinig aan hun eigen strijkstok bleef hangen. Ze hebben de uitgaven volledig uit de hand laten lopen. Sneu of stom?

  Ik denk dat er sprake is van een dieper liggend en algemeen verbreid maatschappelijk probleem. Als we naar de schuldpositie kijken van consumenten, bedrijven en (Euro)landen beginnen we al aardig op Holle Bolle Gijs te lijken. Anders gezegd: ‘Wanneer is het genoeg, wanneer zijn we tevreden met datgene wat we bezitten?’.

  Zijn we nog wel in staat, of daartoe bereid, om onze drang tot uitgeven te beteugelen zodat we voldoende rekening kunnen houden met tegenvallers? De winter houdt nu al enige tijd aan. De problemen op de weg en in de bouw stapelen zich op. Het risicofonds voor vorstverlet hebben we afgeschaft in de veronderstelling dat bouwbedrijven zelf voor een spaarpotje zorgen om een vorstperiode te kunnen overbruggen. De geschiedenis leert ons dat het voor de mens heel moeilijk is om zichzelf in de hand te houden. Waarom schaffen we dan toch een risicofonds voor vorstverlet af?

  Roofdieren eten alleen wanneer zij honger hebben. Mensen blijken een onverzadigbare honger te hebben (naar meer). Er schijnen meer mensen op aarde rond te lopen die last hebben van overgewicht, dan dat er mensen zijn die voortdurend honger hebben. Blijkbaar ligt het in onze aard om voortdurend in de problemen te komen. Deze veronderstelling moet voor Marco of André een schrale troost zijn.


  André Rieu:
  http://www.fd.nl/artikel/14189766/andre-rieu-zwaar-schulden

  Holle bolle gijs :
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Holle_Bolle_Gijs

  Vorstverlet :
  http://www.vorstverlet.nl/content/beperking/beperking_01_c.htm

  Obesitas :
  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=GSO3DESE

  geplaatst op
 • Ha Arnoud: die prachtige prent heb ik geleend van het weblog van Siegfried Woldhek: http://blog.woldhek.nl/img/Kroes Neelie ST.jpg

  Ons Verenigd Europa heeft het zwaar met de PIIGS-landen (Portugal, Italië, Ierland, Griekenland, Spanje). Denkend aan de Griekse mythologie vergelijk ik deze varkensstal graag met de Augias-stal, die Hercules moest schoonmaken in het kader van zijn Werken. Als je Hercules heet, dan leid je gewoon een paar riviertjes om, zo gaat het verhaal, en is de klus daarmee geklaard.

  Vrees dat we in Europa veel Hercules-werken hebben liggen, maar daarvoor geëquipeerde halfgoden zijn in geen velden of wegen te bekennen. Fraai is het verhaal in Der Spiegel over waarom Obama niet naar de EU-top is gekomen:

  "In April 2009, Obama experienced essentially the same round of talks at summit meetings in London, Baden-Baden, Germany, and Strasbourg, France. The EU-US summit in Prague followed immediately after -- organized by a Czech government that had just lost its majority in parliament and had little to say. One Obama aide complained that 27 European leaders had chatted the president's ear off -- all essentially saying the same things."

  Ook maken de EU-toppers ruzie over wie er het eerst iets tegen Obama mag zeggen, en wie er naast hem aan tafel mag zitten.

  Voorts nav de actualiteit: de EU is een muntunie en geen politieke eenheid, maar dat kan dus eigenlijk niet. Goldman Sachs is skeptisch over het effect van een halfbakken Griekenland-redding.

  geplaatst op
 • "is gekomen" ZORRIE "zal komen": de top in kwestie is in mei

  geplaatst op
 • The Gods Strike Back: In financial markets “black swans”, or extreme events, occur much more often than the usual probability models suggest. Worse, finance is becoming more fragile: these days blow-ups are twice as frequent as they were before the first world war, according to Barry Eichengreen of the University of California at Berkeley and Michael Bordo of Rutgers University. Benoit Mandelbrot, the father of fractal theory and a pioneer in the study of market swings, argues that finance is prone to a “wild” randomness not usually seen in nature. In markets, “rare big changes can be more significant than the sum of many small changes,” he says. If financial markets followed the normal bell-shaped distribution curve, in which meltdowns are very rare, the stockmarket crash of 1987, the interest-rate turmoil of 1992 and the 2008 crash would each be expected only once in the lifetime of the universe.

  Check: http://www.economist.com/specialreports/displaystory.cfm?story_id=15474137

  geplaatst op
 • We zijn ook meer dan twee keer zo rijk geworden sinds de Eerste Wereldoorlog. Deze rijkdom heeft ons niet aangezet tot risicomijdend gedrag. Integendeel, totdat de kredietcrisis in alle hevigheid losbarstte, waren we speculatiever dan ooit. Logisch dat extreme gebeurtenissen op de loer liggen. We hebben de sterkste economische krimp sinds de Tweede Wereldoorlog aan onze broek hangen. Geldt voor de volgende recessie: ‘Zwarte zwaan kleef aan’?

  Of, kunnen we ons gedrag bijtijds bijstellen en er met elkaar voor zorgen dat de volgende recessie milder van aard zijn? Een gelijkmatiger verdeling van de rijkdom, het vaker eten van een boterham met tevredenheid, het instellen van een schuldplafond (en deze jaarlijks afbouwen – bijvoorbeeld op het gebied van hypotheken en kredietverlening -), kan er toe bijdragen dat de volgende recessie beter hanteerbaar wordt. Voorkomen kun je hem toch niet! Ook al willen we dat nog zo graag.

  Als economen, geschiedkundigen, beleidsmakers, gedragstherapeuten en een paar nuchtere Hollanders die geboren zijn met een portie boerenverstand, nu eens samen een plan van aanpak opstellen? In plaats van te bedenken hoe snel we rijk kunnen worden, kunnen we beter denken aan een periode van duurzame groei.

  geplaatst op
 • Wat zei ik in mijn eerste commentaar, afgelopen vrijdag om 14:38? Cees Maas dus ook:

  "Een crisissituatie als die in Griekenland is alleen aan te pakken als de EU-lidstaten naast een muntunie ook een politieke unie vormen. Voormalig thesaurier-generaal van het ministerie van Financiën Cees Maas betoogde dat zondag in het tv-programma Buitenhof. ''Anders houd je dit soort problemen'', aldus Maas, in de jaren '90 een van de architecten van de euro."

  geplaatst op
 • Ook Krugman: "Europe needs to move much further toward political union, so that European nations start to function more like American states."

  geplaatst op
 • Het besef om te komen tot een politieke unie begint in bredere lagen steun te krijgen, zo blijkt uit je reactie. Goed om te lezen. Ik vermoed dat het nog wel enige tijd zal duren voordat er sprake is van een politieke unie. Europa is een bonte verzameling van landen met verschillende culturen. In de vorige eeuw sloegen we elkaar meerdere keren de hersenen in. Overigens ging het toen al beter dan enkele eeuwen daarvoor. Ik denk dat er sprake is van een groeistuip. We zullen vast lering trekken uit de geschiedenis. We zullen wel moeten. Anders worden we gemangeld door Azië en Amerika. Laten we beginnen met een proces van zelfbewustzijn. Bijvoorbeeld door landen uitsluitend via de ECB leningen te verstrekken in plaats van ons te laten helpen door Goldman Sachs.

  Griekenlans – Goldman Sachs
  http://www.welingelichtekringen.nl/goldman-sachs-hielp-griekenland-creatief-boekhouden.html

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.