Economisch weerbericht (92): App phones moeten SMARTer worden

9 juli 2010, 07:15

Op de laatste dag van juni moest David Pogue zijn punt weer eens maken: smartphone is tegenwoordig een non-kwalificatie. Volgens Pogue, gevierd personal technology-columnist van de New York Times, slaat “app phone” de spijker beter op zijn kop. Die naam had Pogue getwitterd gekregen van @mentalworkout, omdat hij smartphone helemaal niet meer vond kunnen. Een smartphone is een mobieltje met email: zo’n oude BlackBerry of een Palm Treo. Tegenwoordig, zegt Pogue, ziet een state-of-the-art telefoon eruit als een iPhone, hij heeft een touchscreen, wifi, hij speelt muziek en video, natuurlijk is er een webbrowser, en niet te vergeten allerlei sensoren. Logisch dat je er je email op leest en er mee kunt bellen. Maar het coolste zijn wel de virtuele winkels met al die apps die je er gratis of voor een prikkie kunt krijgen.

Smarterphone

Zo beschouwd is de term smartphone inderdaad knap gedateerd. Probeer maar eens de coolste app phone te kopen. Dat lukt je bijna niet, want in deze business buitelen de vernieuwingen over elkaar heen: sneller dan Lady Gaga van outfit wisselt, aldus Pogue. Bij Samsung hebben ze dat goed begrepen. De Wave S8500 staat op de Nederlandse website aangeprezen als “smarterphone”. Maar inderdaad, ook die vergrotende trap is een behoorlijk understatement, want natuurlijk heeft de Samsung Wave S8500 zijn eigen apps om de functionaliteit van het apparaat met één vingerbeweging te veranderen. Maar iets beters dan de Super AMOLED-technologie (Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode) die het anti-vettevingerscherm aanstuurt, bestaat er niet.

Silent technology

Smartphone, smarterphone of app phone – het echte wachten is op de slates die eind dit jaar op de markt gaan komen. Voorop Samsungs Super AMOLED S-Pad, die ongetwijfeld een geduchte concurrent zal zijn voor de iPad van Apple. Dat ding is te zwaar, het scherm laat te wensen over en het heeft erg last van vette vingers, om maar eens een paar irritaties te noemen. Waar het dus uiteindelijk om gaat is de elegante integratie van een licht en snel mobiel kwaliteitsdevice in combinatie met zinvolle apps. “Calm technology” zou de veel te vroeg gestorven Mark Weiser hebben gezegd, en bovendien met een 1op1-belevenis waar de kwalificatie verlengstuk van jezelf bij verbleekt. Die ontwikkeling is nog maar net uit de luiers, en misschien dat nog niet eens.

SMART, de Secure Mobile Application Repository Trend

Enfin, phones, pads, slates en hun apps – wij scharen ze graag onder de noemer TAFKAP, The Apparatus Formerly Known as Phone. Na de zomer en zeker in 2011 zullen de TAFKAP-verschijningen ons om de oren vliegen. Minstens net zo hard als de app phone-modellen, waar volgens David Pogue de door de wol geverfde Lady Gaga zich niet tegenop kan omkleden. Wat apps betreft, zouden we graag willen dat er meer aandacht werd gegeven aan SMART, de Secure Mobile Application Repository Trend. Begin juli 2010 was Apple’s App Store gehackt, inclusief ten minste 400 iTunes-accounts. Eigenlijk te naïef voor woorden. Je kunt elke app wel tegen het licht houden, maar zolang de code inherent onveilig kan zijn, ben je natuurlijk nergens.

Dat dit type incident er aan zat te komen, kon iedereen op zijn klompen aanvoelen. Maar leren doen we alleen door schade en schande. Alsof het bedrijf de App Store hack had voorvoeld, was Apple overigens een paar dagen tevoren al op zoek gagaan naar een iTunes Fraud Prevention Specialist. Toeval of niet: de app phone-keten moet ontegenzeggelijk een stuk SMARTer worden in de hierboven gehanteerde zin.

Jaap Bloem
Research Director Sogeti/VINT bij Sogeti/VINT

Jaap Bloem is in IT since the PC and now a Research Director at Sogeti/VINT. In his days at KPMG Consulting he co-founded the IT Trends Institute. Jaap was a publisher of IT books and editor in chief of IT magazines at Wolters Kluwer. Before coming to VINT, Jaap was the Marketing Executive for the Dutch Chapter of ISOC, the Internet Society. Jaap has co-authored many books and articles, and loves to develop and evangelize ground-breaking thought and insight together with colleagues and partners. Jaap Bloem is in augustus 2018 overleden.

Categorie
Tags

13 Reacties

    Arnoud Rademaker

    ‘Maar leren doen we alleen door schade en schande’. Ja, helemaal mee eens vooral als het gaat om innovatieve ontwikkelingen. ‘Wie grenzen verlegt, zal vanzelf nieuwe grenzen tegenkomen.’ Het wordt een ander verhaal als we tegen beter weten in, keihard tegen een muur aanlopen die we van te voren hadden zien staan en maar er toch gewoon tegen aanlopen omdat we te eigenwijs zijn, de grootste wilde worden, de concurrent wilde aftroeven, ons op onbekend terrein gaan begeven waar we niet goed in zijn, of allerlei andere signalen negeren. Hoe dat in jouw casus zit, tja, daar heb ik geen verstand van!


    9 juli 2010 om 07:52
    mangold

    Wat je schrijft – “Begin juli 2010 was Apple’s App Store gehackt, inclusief ten minste 400 iTunes-accounts.” – is onjuist.

    Er bestaan al tientallen jaren criminele handeltjes in bank- en creditcard gegevens, en naam/wachtwoord-combinaties voor webwinkels zoals bijvoorbeeld Amazon en Apple’s iTunes. En een paar criminelen hebben met dit soort gestolen accounts nu eens apps en muziek in Apple’s App- en MusicStore gekocht.


    10 juli 2010 om 07:14
    mangold

    @Jaap: Ik denk niet dat Apple veel vrienden zou maken met het blokkeren van de toegang tot de iTunes Store voor iedereen die op reis is.

    Het probleem zit ook niet bij Apple, maar bij de creditcard maatschappijen. Die faciliteren immers ’t betaalproces, en die hebben dus al die transacties goedgekeurd en uitgevoerd.


    10 juli 2010 om 09:57

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!