Bankieren met de iPhone

26 juli 2010, 06:39

Met het groeiende aantal iPhone gebruikers wordt het steeds interessanter voor Nederlandse banken en verzekeraars om iPhone apps te ontwikkelen. Werd dat in het begin wellicht nog vooral vanuit een marketing oogpunt gedaan – meeliften op het trendy en hippe imago van Apple -, nu is het met een grotere groep gebruikers ook bedrijfseconomisch te rechtvaardigen. Als je alle apps van banken en verzekeraars bekijkt, blinken ze niet allemaal uit in creativiteit. Veel iPhone apps lijken voort te komen uit een me too gedachte. De ene financiële instelling ziet dat de andere financiële instellingen een iPhone app lanceren en denkt vervolgens: dat willen wij ook. Ik ben het niet vaak eens met Steve Ballmer van Microsoft, maar als ik apps zie waarbij vooral internetcontent geschikt wordt gemaakt voor de iPhone, dan begrijp ik een beetje wat hij bedoelde met: “Let’s face it, the Internet was designed for the PC. The Internet is not designed for the iPhone. That’s why they’ve got 75,000 applications – they’re all trying to make the Internet look decent on the iPhone.”

Zelf vind ik de iPhone vooral geweldig vanwege zijn grote aantal apps. Ik verbaas mij regelmatig over de creativiteit die app-developers aan de dag leggen. Door ogenschijnlijk simpele functies van de iPhone te combineren – GPS, kompas, microfoon, camera, et cetera – ontstaan bijzonder creatieve applicaties. Hoe creatief zijn de apps van banken en verzekeraars? Bekijk onderstaand alfabetisch overzicht van apps, ontwikkeld door banken en verzekeraars, en oordeel zelf.

ABN AMRO

ABN AMRO Locator: deze app leidt je naar de dichtstbijzijnde ABN AMRO-vestiging en/of geldautomaat. Download de gratis app hier.

Student Guide: deze app biedt studenten toegang tot allerlei interessante informatie over studentensteden: waar kan ik eten, pinnen, uitgaan, et cetera. Aardig is de bierflesje dat je kunt laten ronddraaien om te bepalen wie voor het volgende rondje aan de beurt is. Download de gratis app hier.

ABN AMRO Saldo: met deze app kan je vooralsnog alleen je saldo opvragen. ABN AMRO werkt hard aan een update met informatie over bij- en afschrijvingen en het uitvoeren van betaalopdrachten. Over deze app verscheen eerder een artikel op Finno. De app is bijna 100.000 keer gedownload en wordt circa. 2 miljoen keer gebruikt per maand. Download de gratis app hier.

ABN AMRO Beurstrends: met deze app blijf je op de hoogte van de meest recente beursinformatie en adviezen over bedrijven en fondsen. Je kunt de ontwikkeling volgen van indices en de koersen van de AEX- en AMX-fondsen. Daarnaast kan je een schaduwportefeuille vastleggen van je eigen beleggingsportefeuille en vervolgens de waardeontwikkeling volgen. Over deze app verscheen eerder een artikel op Finno. Download de gratis app hier.

AEGON

Sinds vorige maand kunnen AEGON-klanten met een iPhone app hun Eigen stijl Spaarrekening en Beleggingsrekening inzien. AEGON heeft de app met 35 gebruikers getest. De Rabobank deed dit ook met zijn mobiel bankieren app voor de iPhone. De AEGON-app biedt de volgende functies: het saldo en renterecht van de AEGON Eigen stijl Spaarrekening inzien (per spaarpotje), de actuele stand van de AEGON Beleggingsrekening inzien, en aan- en/of verkopen en koersinformatie binnen de AEGON Beleggingsrekening bekijken. Je kunt de gratis AEGON app hier downloaden.

FBTO

FBTO heeft zojuist de Vakantie app gelanceerd. Deze app komt voor veel Nederlanders wellicht te laat. Gelukkig moeten de schoolvakanties in Brabant nog beginnen, dus kan ik nog profiteren van deze app. Wie kent het niet? Voordat je op vakantie gaat maak je nog even snel een lijstje met alle zaken die je mee moet nemen. Uiteraard komt je er altijd te laat achter – halverwege de Route du Soleil- dat je nog iets vergeten bent. Met de FBTO Vakantiehulp app overkomt je dat niet meer. FBTO heeft al nagedacht over wat er mogelijk op je vakantiepaklijst moet komen te staan en houdt daarbij rekening met de personen die mee op reis gaan (volwassen/kind, man/vrouw, leeftijd). Mocht je er toch nog iets aan toe willen voegen dan is dat geen probleem. Is je lijst compleet, dan kun je bij het daadwerkelijk pakken van je spullen alle gepakte spullen afstrepen. Je kunt de gratis FBTO Vakantiehulp app hier downloaden.

ING

Stuffi: Speciaal voor studenten. Een aftelklok geeft aan hoe lang het duurt tot de eerstvolgende stortingsdatum van de studiefinanciering. Je kunt ook je saldo checken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van ING’s SaldoSMS. Met strootje trekken bepaal je wie het volgende rondje moet betalen. Download de gratis app hier.

ING app: met deze app kan je saldoinformatie en laatste bij- en afschrijvingen raadplegen. Nadeel van de app blijft dat je Windows Live ID en ING Buddy nodig hebt. Over deze app verscheen eerder een artikel op Finno. Desgevraagd laat de woordvoerder van ING weten dat de app meer dan 100.000 keer is gedownload en dat de app zo’n 10.000 tot 15.000 keer per dag wordt gebruikt… Download de gratis app hier.

ING Layar: gebruikt de Layar app om de dichtstbijzijnde geldautomaat te vinden (van een willekeurige bank). Download de gratis Layar app hier.

ING Fondsen: met de Fondsen app van ING Investment Management kun je overal je ING beleggingsfondsen bijhouden. Per fonds zijn de koers en rendementen beschikbaar. Door jouw ING beleggingsfondsen in Mijn Fondsen te zetten kun je in 1 overzicht al je fondsen bij houden. De experts van ING Investment Management delen hun visie via webcasts. Dat is een mooie functionaliteit, maar de meest recente dateert echter van 7 juni jl., terwijl er op www.ingim.com al weer actuelere video’s staan. ING, beleggers willen actuele informatie! Over deze app verscheen al eerder een artikel op Finno. Download de gratis app hier.

Interpolis

Interpolis Schadehulp: Met deze app kan de gebruiker kan via zijn iPhone het digitale schadeformulier invullen en foto’s bijvoegen. De GPS op de telefoon vult automatisch de locatie aan. Over deze app verscheen eerder een artikel op Finno. Interpolis laat weten dat app bijna 15.000 keer is gedownload. Interpolis ontvangt een paar schademeldingen per week met deze app. Tijdens de slechte weersomstandigheden van vorige week werd de app vaker gebruikt, aldus Interpolis. Download de gratis app hier.

MoneYou

Onlangs lanceerde MoneYou, een 100% dochteronderneming van ABN AMRO, een beleggingsproduct, waarbij je zelf bepaalt of je risico wilt lopen en – tot op de cent nauwkeurig – hoeveel risico je wilt lopen. Nu heeft MoneYou een gratis bijbehorende app ontwikkeld. In vier stappen kan je beginnen met beleggen in het MoneYou beleggingsproduct dat gebaseerd is op de AEX Index. Strap 1) bepaal je inleg, stap 2) verdeel je inleg, stap 3) bereken je mogelijke rendement, stap 4) plaats je order. Heb je eenmaal ingelegd, dan kun je vervolgens je beleggingen volgen. Je kunt de gratis MoneYou Beleggen app hier downloaden.

OHRA

OHRA AutoApp: deze eind vorig jaar verschenen app geeft je na het intoetsen van een kenteken de volgende informatie: merk, type, aanschafprijs, geldigheid APK en motorvermogen. In samenwerking met www.2dehands.nl laat de app ook foto’s zien van vergelijkbare auto’s. Uiteraard geeft OHRA je ook de premie waartegen je de auto kunt verzekeren. Via telefoon of e-mail kan je direct contact zoeken met OHRA. Minpunt: in de App Store werken de links naar de bouwer en OHRA Autoapp Support niet (meer). Download de gratis app hier.

PayPal

PayPal lijkt niet thuis te horen in het rijtje, maar ze beschikken als sinds 2007 over een Europese bankvergunning. PayPal verbeterde onlangs haar applicatie waarmee iPhone-gebruikers betalingen aan elkaar kunnen doen. Enigzins vergelijkbaar aan Rabo SMS-betalen, maar dan sexier. Over deze app verscheen eerder een artikel op Finno. Download de gratis app hier.

Nationale Nederlanden

WWJATB: Nationale Nederlanden heeft niets anders gedaan – zo lijkt het – dan het op de iPhone toegankelijk maken van de content afkomstig van hun internetsite www.wetenwaarjeaantoebent.nl. Over deze app verscheen eerder een artikel op Finno. Download de gratis app hier.

Rabobank

Rabo SMS Betalen: met deze app kan je met één sms’je direct geld overmaken naar iedereen met een Nederlands 06-nummer. De mobiele betaaldienst is gebaseerd op de MiniTix-portemonnee. Download de gratis app hier.

Rabo Bankieren: de Rabobank beschikt vooral nog over de meest uitgebreide app om mobiel te bankieren. De app biedt je saldoinformatie en inzicht in je bij- en afschrijvingen. Ook kan je geld overmaken naar andere rekeningen. Om de app te kunnen gebruiken, moet je beschikken over Rabo Mobielbankieren en een toegangscode. De app is niet alleen beschikbaar voor de iPhone, maar ook voor Android en Windows Mobile. Momenteel wordt de app in 90% van de gevalllen gebruikt op de iPhone, iPod Touch of iPad. Desgevraagd meldt de Rabobank dat sinds de introductie van de app het mobiel bankieren vervijfvoudigd is. Een gebruiker logt 5 tot 7 keer per week in (bij internetbankieren is dat circa 2 keer per week). Over deze app verscheen eerder een artikel op Finno. Download de gratis app hier.

Rabo Rekening Delen: met deze app kan achteraf een rekening verrekenen met vrienden of samen geld bijeenleggen voor een doel in de toekomst. Ook deze app is op de MiniTix-portemonnee gebaseerd. Over deze app verscheen eerder een artikel op Finno. Download de gratis app hier

MyOrder: met deze app kun je drankjes bestellen en betalen op het terras, bioscoopkaartjes kopen en een thuismaaltijd bestellen en betalen. Ook deze app is gebaseerd op de MiniTix-portemonnee. Je hoeft geen klant van de Rabobank te zijn om ‘m te gebruiken. MyOrder is er niet alleen voor de iPhone maar ook voor andere mobiele platformen. Download de gratis app hier.

SNS

Al in april introduceerde SNS de mogelijkheid om via Layar (route)informatie te krijgen over de dichtstbijzijnde SNS-geldautomaten en vestigingen van SNS Bank. Layar werkt met augmented reality, een principe waarbij allerlei informatie wordt toegevoegd aan echte beelden die de videocamera van je mobiele telefoon waarneemt. De Layar app is er voor zowel iPhones als Androidtoestellen. De ING ging de SNS Bank voor en was een launching content partner van Layar in juni 2009. Je kunt de gratis Layar app hier downloaden.

Op naar de iPad

Tot zover het overzicht van alle apps van Nederlandse banken en verzekeraars. Er zijn in een jaar tijd veel apps bijgekomen. Het komend jaar wordt het spannend met welke apps banken en verzekeraars komen voor de iPad. Ik voorzie legio mogelijkheden voor een mooie customer experience op de iPad. Welke? Dat verklap ik nog even niet…

Pascal Spelier
Eigenaar bij [finno]

Met 25+ jaren ervaring in de financiële sector heeft Pascal vele facetten van deze boeiende sector, die altijd in beweging is, gezien. Verandering is een belangrijke constante die voortdurend om innovatie vraagt, soms incrementeel, soms radicaal. Vanuit zijn passie voor innovatie streeft hij voortdurend, altijd vanuit het perspectief van de klant, naar een betere financiële dienstverlening voor consumenten en bedrijven. Dat kan zijn aan de ‘voorkant’, dus bouwen aan onderscheidende customer journeys (o.a. propositie-ontwikkeling). Of aan de ‘achterkant’, waar processen en technologie een belangrijke bijdrage leveren aan de uiteindelijke customer experience. Daarnaast heeft hij in het verleden als strategie consultant bij Capgemini Invent en digital officer bij VvAA belangrijke bijdragen geleverd aan visie-ontwikkeling, digitale strategieën en -transformaties. Tot voor kort was hij verantwoordelijk voor personalisation bij ING Business Banking. Met zijn persoonlijke blog www.finno.nl als instrument volgt hij de ontwikkelingen op het vlak van innovatie in de financiële sector op de voet. Door zijn ruime ervaring in de financiële sector heeft hij kennis van en ervaring in de volgende domeinen (niet uitputtend): informal investment, kredietverlening, social media, (digital)marketing, werkkapitaaloptimalisering, e-commerce, (hyper)personalisation, verzekeringen, (digital) strategie, digital customer experience. Pascal schrijft op persoonlijke titel.

Categorie
Tags

4 Reacties

    Jochem

    Sinds een aantal weken gebruik ik de rabo mobiel bankieren app. Dit werkt zo goed dat ik eigenlijk nooit meer inlog via m’n laptop. Bij en afschrijvingen bekijken, geld overmaken, etc.. werkt perfect!


    26 juli 2010 om 06:56
    Ton Kemp

    Ik vind (bijna) al de app’s van banken (en verzekeringen) waarmee je bankzaken regelt overbodig en onnodig.

    Zoals al eerder hier op M!f betoogt: ik zie graag dat banken hun mobiele website geschikt maken voor dit soort diensten. Een gebruiksvriendelijke mobiele site detecteert je schermgrootte en biedt functionaliteiten aan die je mobiel wilt doen. Geen verkleinde versie van de “normale”site dus. Daarmee is een mobiele site dus in één klap geschikt voor alle platformen of dat nu de Iphone, de Ipad of Android is en wat er het komende jaar nog meer komt.

    Dus: …The Internet is not designed for the iPhone”. dat klopt, maar je kunt je gebruikerservaring (het internet) wel geschikt maken voor het type scherm en dus het moment dat je bepaalde informatie wilt gebruiken.


    26 juli 2010 om 07:17
    Ruerd

    Net als Jochem maak ik ook gebruik van bank Apps om alleen maar mijn saldo te checken, helaas zijn de ING en ABN nog niet zover dat ik volwaardig ermee kan bankieren. Mobiel internetten doe ik liever met gerichte apps dan vrijblijvend via mijn browser. Of het interessant is om een app te hebben is uiteindelijk aan de banken zelf. Ik denk zelf dat de meesten meegaan met de hype zonder daar doelen aan te verbinden. Jammer is bijvoorbeeld het slechte functioneren van de ING app. Deze app werkt namelijk sinds het overgaan op 4.0 niet meer op dit systeem. Als je iets doet, doe het dan niet half!


    26 juli 2010 om 19:46

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!