GadgetReview: iTwin, een soort fysieke Dropbox

23 november 2011, 07:11

Usb-sticks zijn niet meer van deze tijd. Dat kunnen we volgens mij best concluderen. De cloud is het helemaal en we kennen allemaal de verhalen van militairen die usb-sticks met gevoelige informatie verliezen. Het Singaporese iTwin heeft iets bedacht voor datatransport dat lijkt op een combinatie van usb-stick en cloud. Een soort fysieke Dropbox. Of we dat even wilden testen.

Wat is het?

De iTwin is een usb-stick die bestaat uit twee delen. De ene helft blijft in je eigen pc zitten en de andere helft neem je mee en steek je in een andere pc. Door een unieke codering herkennen de twee delen elkaar over het internet heen. Op computer 1 installeert iTwin een programma en wordt deze pc als ‘host’ gemarkeerd. Vanaf die computer worden bestanden gedeeld. Wanneer het tweede stukje van de usb-stick in een andere pc wordt gestoken kunnen bestanden bekeken, gekopieerd en bewerkt worden. Computer 2 kan de bewerkte bestanden weer uploaden naar computer 1. Zodra de stick uit computer 1 wordt gehaald, kan computer 2 niet meer bij de bestanden en kunnen bewerkte bestanden niet meer geupload worden. So far so good, vrij simpel concept en makkelijk in gebruik te nemen.

Werkt het?

Nadat je de twee delen in de ‘host’ computer hebt gestopt, begint de installatie. Deze is erg duidelijk, met goede uitleg van wat er zoal gebeurt tijdens het installeren. Tevens kun je een Disable Code aanvragen om de stick vanuit elke locatie volledig onbruikbaar te maken. Na installatie kun je dus bestanden gaan delen. Je moet bestanden kopiëren naar de speciale folder via het programma. Vervolgens werk je alleen met die gekopieerde bestanden, de originele bestanden worden met rust gelaten. Zo werk je altijd met de juiste bestanden op beide pc’s en desgewenst kunnen bewerkte bestanden weer teruggekopieerd worden. Voordeel is dat je niet per ongeluk originele bestanden kunt verwijderen, nadeel is dat je ze na bewerking nog steeds moet kopiëren om ook op je pc weer de goeie bestanden te hebben. De iTwin komt ook niet in het contextmenu van bestanden (het menu dat je krijgt als je met de rechtermuisknop ergens op klikt). Dat maakt het iets omslachtig om bestanden naar de stick te kopiëren.

In de praktijk blijkt er weinig nut te zijn voor de iTwin. Ik heb mijn hersens lopen kraken over een manier waarop de iTwin nuttig gebruikt kan worden, maar ik vond het lastig. Iedereen die beschikt over een goede internetverbinding kan heel goed toe met Dropbox om bestanden te delen, zeker omdat Dropbox een webinterface en mobiele app heeft om de bestanden te benaderen. Op de meeste plaatsen waar je bestanden nodig kan hebben, zelfs op scholen waar je misschien een Powerpoint wilt downloaden uit Dropbox, is wel internet beschikbaar. En gebruik je geen Dropbox, dan heb je nog Google Docs, Evernote, Microsoft Skydrive en vele andere diensten. Het enige voordeel van de iTwin is dat je geen limiet aan schijfruimte hebt anders dan de grootte van je harde schijf. Op de website van iTwin wordt dan ook genoemd dat het bijvoorbeeld handig is om bestanden van SD-kaarten over te zetten op je pc en die direct naar huis over te sturen. Maar we weten allemaal dat in veel landen de internetverbinding het niet echt toelaat om grote fotobestanden te verplaatsen…

Ook iTwin heeft internet nodig, anders worden de usb-sticks niet met elkaar verbonden. Je kunt wel eerst in offline-modus bestanden klaarzetten, maar de transfer vindt pas plaats zodra er internet is. De truc zit hem dan ook niet in de manier waarop, maar in de beveiliging. De bestanden worden volledig encrypted over het web verstuurd. Dus waar je ook op internet gaat, niemand kan de bestanden uitlezen. Handig als je via een onbeveiligde verbinding moet werken. Verder zit er een extra beveiliging in het feit dat je altijd de ‘host’ usb-stick in computer 1 moet laten zitten. Mocht je dus onverhoopt je tweede deel kwijtgeraakt zijn, dan trek je deel 1 uit de pc en niemand kan nog bij de bestanden. Dit wordt versterkt als je ook nog eens een wachtwoord instelt voor de iTwin. Ook al zit dan deel 1 nog in de ‘host’ pc, zolang het wachtwoord niet gekraakt is, kan de persoon met deel 2 er niets mee. Heb je geen wachtwoord en geen mogelijkheid om deel 1 uit de pc te trekken, dan kun je met de Disable Code de verbinding tussen de twee delen helemaal verbreken. Binnen 90 seconden zorgt iTwin er dan voor dat deel 2 in feite niet meer bij deel 1 hoort. Je kunt deze code gewoon op de website van iTwin invoeren, dus je hoeft daarvoor niet thuis te zijn. De Disable Code kun je aanvragen wanneer beide delen aan elkaar in de pc zitten.

Kortom: de iTwin is vooral met beveiliging erg sterk en dat maakt het een goede vervanging voor het rondsjouwen met usb-stickjes die kwijt kunnen raken en totaal niet goed beveiligd zijn.

Marketing

iTwin is druk aan de weg aan het timmeren. Ze verkopen de iTwin via hun eigen website wereldwijd voor maar 5 euro verzendkosten. Ze zijn bezig verkoop via retail op poten te zetten en in het kader daarvan hebben ze een deal gesloten met Best Buy en Staples, dus daar gaat de iTwin ook in de verkoop. Voorlopig zijn er geen plannen voor commercials, maar Google Ads worden ingezet, ook voor Nederland. Facebook Ads worden zo nu en dan ook ingezet. Qua promotie dus nog geen grootste plannen, maar dus eerst focus op product en plaats.

Conclusie

Hoewel de iTwin er uiterlijk en qua concept goed uitziet, vind ik persoonlijk het nut redelijk beperkt. Maar, en dit moet wel gezegd, dat kan komen omdat ik technisch redelijk in staat ben om andere alternatieven in gebruik te nemen. Zo heb ik een NAS thuis om thuis alle bestanden vanaf elk apparaat te kunnen bekijken en gebruik ik Dropbox om bestanden met anderen te delen als dat nodig is. Een NAS inclusief harde schijven kost aardig wat geld en voor 104 euro inclusief verzending heb je ook deze superbeveiligde iTwin stick. En vooral zakelijk kan ik me het nut nog enigszins voorstellen, zeker als je veel thuiswerkt. Maar desondanks zou ik dit product niet bovenaan mijn aanraderslijst plaatsen. Ik ben vooral benieuwd hoe jullie dit zien: zie je hier nut in of ga je voor alternatieven?

Annelies Verhelst
Adviseur digitale toegankelijkheid bij Advies van Annelies

Meer dan 25% van de mensen heeft een beperking. En die worden vrijwel nooit meegenomen in persona's, marketinguitingen, huisstijlen en websites of apps. Daar vind ik wat van en ben daarom adviseur, trainer en projectmanager digitale toegankelijkheid en inclusie bij het bureau Digitaal Toegankelijk. Na ruim 15 jaar ervaring in marketing op het snijvlak met techniek en e-commerce, was het tijd om iets zinnigs te doen met mijn kennis. Schreef ooit twee boeken (Schrijven voor het web en sociale media + Maak van je webwinkel een succes) en was eindredacteur Marketingfacts Jaarboek 2012. Ik ben ook nog steeds in te schakelen als freelance adviseur strategische marketing.

COMMUNITY
Categorie
Tags

1 Reactie

    Elly

    Ano, je to ten sešitek, sehnal jsem ho někdy v 92 roce (vydali ho v ENTRI, spol. s r.o., Havířov, 1991). Mám ho též přepsaný do Wrd, když tak mohu poanvtkout.Zdrsyím Lojza


    9 augustus 2016 om 05:11

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!