• Mobile
  wordt gesponsord door

Video een musthave in de marketingmix?

Video een musthave in de marketingmix?

Nu merken en organisaties inmiddels de eerste social kanalen in de marketingmix opnemen, begint ondertussen het volgende vraagstuk: in welke vorm gaan we content delen? Oude, vertrouwde webpagina’s met tekst of doen we een paar lekkere infographics? Of toch maar een paar fijne foto’s, want één beeld zegt meer dan duizend woorden, toch? Allemaal prima, maar voor 2012 lijkt online video in topvorm te zijn.

Video? Doe mij zo’n viral!

Waarschijnlijk is de eerste associatie met online video voor veel klanten het virale effect. “Doe mij zo’n viral!” is ongetwijfeld één van de meest gehoorde kreten van de afgelopen jaren. Maar online video is meer dan dat grappige filmpje om door te sturen. Uiteindelijk wil je als marketeer natuurlijk je boodschap overbrengen en het liefst in de vorm die de consument het meest aanspreekt.

Opmars van online video: de cijfers

Dankzij snellere internetverbindingen, verbetering van de kwaliteit van content én de opkomst van smartphones en tablets, is online video bezig met een flinke opmars. Zo blijkt uit onderzoek van het IAB (check hier ook het artikel ‘Nederlanders kijken steeds meer en vaker online video’) dat 86% van de Nederlanders van 13 jaar en ouder online video kijkt. Een derde daarvan zelfs dagelijks. Onder jongeren (tussen de 13 en 19 jaar) kijkt zelfs 66% 5 dagen per week of meer naar video.

Online video en mobile devices
Hoewel laptop (86%) en desktop (78%) het populairst zijn om video te kijken, zijn de tablet (73%) en smartphone (59%) in opkomst. Nu straks natuurlijk de iPads weer onder de kerstboom liggen, kunnen we verwachten dat deze laatste twee in 2012 een toename gaan laten zien.

Overigens liet het laatste onderzoek van BrightCove en Tubemogul (download hier) een interessant verschil tussen de verschillende mobile devices: zo zijn Android telefoons verantwoordelijk voor 49% van de online videominuten en iOS apparaten voor de overige 51% (iPad, iPhone en iPod). Android tablets, Blackberry en Nokia zijn daarmee gezamenlijk goed voor een overweldigende 0% van het aantal videominuten. Wél kijken Android tabletgebruikers gemiddeld het langst video (als ze kijken dan…).

Online video in 2012

Indrukwekkende cijfers die erop wijzen dat online video ook in 2012 steeds belangrijker gaat worden. Dus waarom niet:

 • Een product / dienst demonstreren met een screencast?
 • Recruiting met een day on the job video?
 • Een onmogelijk saaie testimonials vervangen door een klant voor de camera?
 • Een presentatie aanbieden via Ustream (live) / Vimeo (video) in plaats van die PDF in de mailbox.

Stap af van de viral-gedachte, en overweeg eens content in videovorm aan te bieden.


Geplaatst in

DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Wat ik nog mis in het rijtje zijn de zogenaamde YouTube celebrities (of influentials). Ook Nederland ken een groep van videomakers die met hun wekelijks uploads honderdduizenden jongeren weten te boeien. In Amerika is dit fenomeen al erg groot.

  geplaatst op
 • Goed om te zien dat de ontwikkelingen op gebied van video in de marketingmix in de spotlight worden gebracht. Dat dit geen toekomstmuziek meer is maar NU gebruikt wordt zag ik van de week bij nationale trots KLM. http://prez.ly/EV.
  Tevens \'live\' te bewonderen op alle internationale sites van KLM. Een aanrader!

  geplaatst op
 • De afgelopen jaren werd al vaker het volgende jaar genoemd als de definitieve doorbraak van video op internet ;-)
  Maar het is er allang!
  En steeds meer bedrijven zien ook dat een goed gemaakte video meer beleving kan overbrengen dan tekst of een afbeelding. Maar de titel noemt terecht marketingmix: zonder ondersteuning/samenspel met andere media die gebruikt worden, is het lastig om een webvideo gezien te krijgen.
  Ik merk ook dat er steeds meer gevraagd wordt om content ipv om virals. De meeste virals bleken achteraf ook niet erg besmettelijk ;-) (Er komt toch nog aardig wat bij kijken om het verspreid te krijgen. Het hoogste aantal views dat een filmpje dat ik heb gemaakt heeft gehaald is 150.000 en dat is voor YouTube-begrippen nog een laag aantal.)

  Eind 2010 is er trouwens ook een interessant onderzoek gedaan door Google en Forbes naar het 'gebruik van zakelijke video's'.
  Ik heb daar een stuk over geschreven:
  http://brokxmedia.wordpress.com/2011/02/05/video-wordt-steeds-belangrijker-als-zakelijke-informatiebron/

  geplaatst op
 • eens! :-)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.