• Mobile
  wordt gesponsord door

Smartphoneverkoop in Nederland fors gegroeid

Smartphoneverkoop in Nederland fors gegroeid

De verkoop van smartphones in Nederland is het afgelopen jaar sterk toegenomen. In 2011 kochten we met z’n allen 3,2 miljoen smartphones. Een jaar daarvoor waren dat er nog 2,1 miljoen, een stijging van ongeveer 50 procent. Dat blijkt uit cijfers van GfK Retail & Technology. Er gingen voor het eerst meer smartphones dan feature phones over de toonbank.

Van alle verkochte telefoons was 53% een smartphone. In 2010 was dit nog 36%.

Al een paar jaar kopen Nederlandse consumenten steeds vaker een smartphone. In 2008 bedroeg het aantal verkochte smartphones 416.000, in 2009 waren dat er meer dan een half miljoen.

Volgens de laatste cijfers van Telecompaper is 42% van de Nederlanders in het bezit van een smartphone.

Prijs is key

Tessa Holzenbosch van GfK Retail & Technology wijdt het succes van de smartphone aan het prijskaartje. “Smartphones zijn in ons land relatief goedkoop nu ze in combinatie met een abonnement worden verkocht. In het buitenland moet je vaak 600 of 700 euro aftikken voor de nieuwste iPhone of Samsung. Bij ons is de toestelprijs mede in het abonnement verwerkt. Gevolg is dat velen na afloop van hun tweejarige contract altijd de nieuwste smartphone willen”.

De Nederlandse providers zijn echter niet blij met deze zogeheten ‘handsetsubsidie’. Verwacht wordt dat de prijs van smartphones de komende tijd langzaam zal stijgen omdat de operators de handsetsubsidie geleidelijk aan wil afbouwen.


Geplaatst in

DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

 • Als ze de toestellen langzaam in prijs gaan verhogen zul je zien dat dit niet gaat werken.
  Mensen kopen dan zelf een goedkoper toestel en nemen een simonly abbo. Dit scheelt enorm in de kosten

  geplaatst op
 • Ik wacth nog wel even totdat onbeperkt internet weer gratis wordt!

  geplaatst op
 • De stijging van de smartphone verkoop is onvermijdelijk. Gezien het feit dat alle assortimenten van de grote providers voor 80% uit smartphones bestaan. Dit is de nieuwe standaard geworden.

  Als de prijzen teveel stijgen dan krijgen merken Chinese merken als ZTE steeds meer aarde in voeten hier in NL. Dankzij platformen als Android worden consumenten minder merkgetrouw en meer OS getrouw. Of het nu een Sony, Samsung of ZTE is maakt dankzij Android minder uit.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.