Baked Feta Pasta breekt TikTok

Verkoop van échte en neppe feta knalt door het plafond. Hoe TikTokkers producenten en merken heel blij kunnen maken

Baked Feta Pasta breekt TikTok

Weleens van Baked Feta Pasta gehoord? Het recept voor deze pastasaus, gemaakt in de oven, is na eerst een hit in Finland te zijn geweest, nu een gigantisch succes op TikTok in de Verenigde Staten. De gedeelde video’s worden zowel door influencers gemaakt als door tieners zonder noemenswaardig veel volgers. Kaasproducenten, leveranciers en retailers zagen 'm niet aankomen.

En dan wil je als kaaswinkel je wekelijkse voorraad fetakaas bestellen en krijg je van je leverancier nul op rekest. De feta is op! Helemaal uitverkocht vanwege receptenfilmpjes op TikTok. Het is een daadwerkelijk fenomeen: ‘baked feta pasta’ op TikTok.

Het recept is trouwens een supermakkelijk te bereiden en zeer romig ovengerecht voor pastasaus. Blok fetakaas (niet gekruimeld, echt een heel blok!) bovenop een ovenschaal gevuld met cherrytomaatjes, olijfolie, (chili)kruiden en knoflook.

Finland was eerst

De eerst keer dat het gerecht viraal ging was in 2019 in Finland, toen foodblogger Jenni Hayrin deze Finse variant op ovengemaakte pastasaus maakte, 'uunifetapasta.' De fetakaasverkoop in Finland steeg met 300 procent en supermarkten moesten soms nee verkopen.

Het duurde tot januari van dit jaar voordat het recept viraal ging in de Verenigde Staten, toen dolenthousiaste liefhebbers op TikTok het gerecht gingen delen. De gedeelde video’s op het platform werden zowel door influencers gemaakt als door tieners zonder grote hoeveelheden volgers.

De hashtag #fetapasta heeft inmiddels meer dan 600 miljoen views op TikTok

De hashtag #fetapasta heeft inmiddels meer dan 600 miljoen views en dan worden de views op Instagram, Twitter, Facebook en volgers van Amerikaanse televisieprogramma’s hosts en celebritykoks, nog niet eens meegeteld. Half februari was ‘feta’ de meest gezochte zoekterm binnen de Amerikaanse bezorg-app Instacart. In sommige winkels waren de koelvakken waar normaal de fetablokken liggen leeg. Uitverkocht, op en niet meer te krijgen.

Een woordvoerder van supermarktketen Harris Teeter (260 winkels in zeven staten) vertelde aan The Charlotte Observer dat de vraag met maar liefst 200 procent was gestegen. Kroger, ook een Amerikaanse supermarktketen, zag de explosieve vraag naar blokken feta vanwege de TikTok-filmpjes niet aankomen. “Dit is de grootste en meest wijdverspreide groei in interesse en verkoop in of van een product die ik ooit heb meegemaakt”, aldus Walshe Birney die verantwoordelijk is voor de kaasafdelingen tegen de The New York Times. Een fetakaasleverancier heeft de productie inmiddels opgeschroefd van 6.000 naar 10.000 pond per week.

Echte feta uit Griekenland

De groeiende vraag was voor Krinos Food, dat de échte feta uit Griekenland en Europa importeert, een uitgelezen kans om grote retailgiganten als Walmart en Costco geïnteresseerd te krijgen in proefverkopen van die echte feta. In Europa mag namelijk alleen kaas die uit vastgestelde Griekse regio's komt én van schapen- en geitenmelk is gemaakt feta heten. Andere gelijksoortige kaas, gemaakt van koeienmelk of uit andere delen van de wereld, heet witte kaas. In de Verenigde Staten is dat niet het geval. Feta is een belangrijk exportproduct voor Griekenland en neemt ongeveer 10 procent van de export van voedingsproducten uit Griekenland voor zijn rekening. In Nederland duiken ook allerlei varianten op, met bijvoorbeeld vegan kaas.

Maar feta is niet het enige voedselproduct dat door TikTok een verkoopboost krijgt. De New York Times noemt ook TikTok-filmpjes voor gerechten als zelfgemaakte vegan kip en bakes oat cake, die een rage veroorzaakten.

Feta is niet het enige voedselproduct dat door TikTok een verkoopboost krijgt

Een vriendin van de eigenaresse van voorgenoemde kaaswinkel die naast de feta greep, promootte op TikTok een kaas uit Vermont die te koop was via de kaaswinkel. Het filmpje, dat meer dan 250.000 views in twee dagen bijeen schraapte, zorgde ervoor dat de kaaswinkel ineens twintig hele kazen per dag verkocht. Normaal gesproken zijn dat er twaalf per week.

Net als een echte appel

Ook een tortilla 'wrap hack' - van een tortilla een héle grote sandwich maken – op TikTok zorgde ervoor dat het merk Plé Mexican Foods een absurde stijging in de verkoop van zijn grote tortillas zag. En die stijging in verkoop was vooral opmerkelijk in 'niet traditionele tortilla-markten'. Of neem TikTok-filmpjes waarin te zien was dat als je in de plastic appelsapfles van het merk Martinelli’s beet, het net leek alsof je je tanden zette in een echte appel! Gevolg: winkels in het hele land hadden een tekort aan flessen in de schappen. Het merk moest naar eigen zeggen zelfs zijn productie opschroeven.

Verantwoordelijken voor de onverwacht gigantische vraag waren middelbare scholieren die het TikTok-filmpje van zangeres Lizzo over de fles hadden bekeken.

 

Eerder op Marketingfacts:

Social media in Nederland 2021: TikTok-gebruik door jongeren stijgt explosief en passeert Facebook

Ads manager van Tiktok uitgelegd

 

Credits afbeelding: 123RF, licentie: Alle rechten voorbehouden

DelenEr zijn 10 reacties op dit artikel

 • heeft u een dringende lening nodig om uw rekeningen te betalen? of om een eigen bedrijf te starten? zo ja, mail ons op: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken) of Whatsapp: 06-138 42 620 en stuur ons het geleende bedrag dat u van ons wilt lenen en uw telefoonnummer zodat we u met spoed kunnen helpen met de lening ok

  geplaatst op
 • Hallo vrienden, ik wil je gewoon aanbevelen bij een goed kredietbedrijf waar ik mijn lening van $ 40.000,00 via hun e-mail kreeg toen ik op zoek was naar een lening om mijn rekeningen te betalen en verder te leven, toen gaf een vriend me deze bedrijfsgegevens waarmee ik contact opnam via dit via whatsapp: +34612543577 of e-mail: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

  geplaatst op
 • Snelle offerte voor uw project in 48 uur.
  We werken samen met financiële instellingen, krediet en rechten.
  Ik heb een lening nodig
  -Voor uw bedrijf,
  - Om deel uit te maken van uw persoonlijke zaken,
  -Voor je eigen houding.
  We hebben credits van
  -3.000 euro tot 120.000.000 euro
  met een zeer goede rente van 2%.
  Let op: u heeft uw lening voor elke betaling op uw bankrekening staan.
  Als u onze aanbiedingen ziet, graag
  contact: E-mailadres voor contact: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)
  of WhatsApp-nummer: +31626105310

  geplaatst op
 • Leningen en financiering.
  Wij bieden persoonlijke leningen, investeringsleningen, autoleningen, persoonlijke leningen en voor alle speciale projecten en dealers van 5.000 tot 5.000.000 € voor alle serieuze mensen of die financiering nodig hebben voor hun project zonder de minste aanbetaling. Ons rentepercentage is 2% per jaar. Dankzij ons bekwaam en betrouwbaar juridisch advies ontvangt u uw lening op uw rekening vóór enige vooruitbetaling.
  E-mail: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)
  van het WhatsApp-nummer: +31626105310
  Dankjewel!

  geplaatst op
 • Vraag een lening aan bij NOVELTY FINANCE (.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)) met een rentepercentage van 3%.

  Of u nu uw levensstijl een boost wilt geven of u heeft een onverwachte uitgave, een lening van NOVELTY FINANCE is de kosteneffectieve manier om dit te realiseren.

  NOVELTY FINANCE is flexibel: u kunt tot vijf miljoen euro (€ 5.000.000,00) lenen, met passende aflossingsperiodes variërend van 6 maanden tot 30 jaar. Wij bieden een uitgebreid assortiment aan persoonlijke leningen, zakelijke leningen, woningkredieten en schuldconsolidatieleningen die kunnen worden aangepast aan uw veranderende behoeften en omstandigheden tegen een rentepercentage van 3%.

  Wat je krijgt:
   Onmiddellijke toegang tot uw geld na goedkeuring
   Concurrerende rentetarieven
   Flexibele terugbetalingsvoorwaarden
   De mogelijkheid om uw lening sneller af te betalen (extra betalingen verminderen het kapitaalbedrag van de lening)
   Gemakkelijke goedkeuring als u extra geld nodig heeft
   Uw eerste aflossing van de lening begint zes maanden na goedkeuring.

  Hoe toe te passen:
  Een lening aanvragen is snel en eenvoudig!
  Bedrijven of individuen die geïnteresseerd zijn in het aanvragen van een lening bij Novelty Finance die meer informatie nodig hebben over HOE AANMELDEN, dienen EEN E-MAIL TE STUREN naar (.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)) OF neem contact op met Krystian Damian op WhatsApp via +48732121095 voor meer informatie en mondelinge briefings. Van toepassing zijn.

  geplaatst op
 • Leningen en financiering.
  Wij bieden persoonlijke leningen, investeringsleningen, autoleningen, persoonlijke leningen en voor alle speciale projecten en dealers van 5.000 tot 5.000.000 € voor alle serieuze mensen of die financiering nodig hebben voor hun project zonder de minste aanbetaling. Ons rentepercentage is 2% per jaar. Dankzij ons bekwaam en betrouwbaar juridisch advies ontvangt u uw lening op uw rekening vóór enige vooruitbetaling.
  E-mail: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)
  van het WhatsApp-nummer: +31626105310
  Dankjewel!

  geplaatst op
 • Dobrý večer, pane / pani
  Na pomoc obyvateľstvu v hospodárskej kríze, a najmä v kríze COVID19 v dnešnom svete, ponúka naša inštitúcia pôžičky, ktoré prostredníctvom úverov a mikrofinancovania posilňujú finančnú základňu všetkých právnických a fyzických osôb zapojených do lukratívnych aktivít. Znižujeme úrokové sadzby, aby sme pomohli ľuďom. Ak potrebujete pôžičku, kontaktujte nás.
  E-mail: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)
  Ďakujem a dobrý deň

  geplaatst op
 • Dobrý večer, pane / pani
  Na pomoc obyvateľstvu v hospodárskej kríze, a najmä v kríze COVID19 v dnešnom svete, ponúka naša inštitúcia pôžičky, ktoré prostredníctvom úverov a mikrofinancovania posilňujú finančnú základňu všetkých právnických a fyzických osôb zapojených do lukratívnych aktivít. Znižujeme úrokové sadzby, aby sme pomohli ľuďom. Ak potrebujete pôžičku, kontaktujte nás.
  E-mail: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)
  Ďakujem a dobrý deň

  geplaatst op
 • Dobrý večer, pane / pani
  Na pomoc obyvateľstvu v hospodárskej kríze, a najmä v kríze COVID19 v dnešnom svete, ponúka naša inštitúcia pôžičky, ktoré prostredníctvom úverov a mikrofinancovania posilňujú finančnú základňu všetkých právnických a fyzických osôb zapojených do lukratívnych aktivít. Znižujeme úrokové sadzby, aby sme pomohli ľuďom. Ak potrebujete pôžičku, kontaktujte nás.
  E-mail: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)
  Ďakujem a dobrý deň

  geplaatst op
 • Heeft u geld nodig om uw eigen bedrijf op te zetten? Mijn naam is Shamla Biba, ik ben een particuliere kredietverstrekker die leningen verstrekt aan particulieren en bedrijven. Worden zoveel banken geweigerd? Heeft u financiering nodig om uw bedrijf op te richten? heeft u financiering nodig om uw bedrijf uit te breiden? Heeft u een persoonlijke lening nodig?kraccvizeer01113@gmail.com

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.