Gisteren las ik een artikel op Emerce dat SBS6 Bluetooth inzet om ‘Sterren dansen op het ijs’ te promoten: bij abri’s kunnen passanten via bluetooth een korte promofilm ontvangen. Adverteren via Bluetooth is al een paar keer op Marketingfacts besproken, maar staat toch nog redelijk in zijn kinderschoenen in Nederland. In China kom ik het echter al regelmatig tegen, zowel bij abri’s als bij grote evenementen. Daarom hier een paar voorbeelden van marketing actie’s die hier al gebruikt worden.
Marktleider voor Bluetooth advertising in China is het Shanghainese bedrijf Pioco, dat twee jaar geleden opgezet is door de Amerikaanse Chinees Steve Chao. Hij vertelde mij vorige week dat het bedrijf inmiddels exclusieve contracten heeft met onder meer JC Decaux, Coca-Cola (Olympische Spelen in Beijing volgend jaar!) en Nike voor mobile advertising in China. Pioco heeft de ‘standaard’ Bluetooth techniek zelf verder ontwikkeld, en is in staat niet alleen bluetooth berichten over grotere afstanden te versturen, maar ook om alleen aan een gebruiker die exact op een bepaalde locatie staat een bericht te sturen. Afstanden tot 300 meter zijn geen enkel probleem, wat interessant is voor bijvoorbeeld een voetbalstadion (denk aan het doelpunten terugkijken per bluetooth). Daarnaast zijn zij in staat veel gebruikers tegelijk een bericht te sturen, wat voor veel andere aanbieders nog een probleem is.
Hun eerste concept was het versturen van berichten (tekst, foto of video) per bluetooth, zoals nu ook gebeurt met ‘Sterren dansen op het ijs’. Dit werd onder meer op beurzen en bij evenementen ingezet, waar extra informatie over bepaalde produkten opgevraagd kon worden via bluetooth. Dit was zeer succesvol, op een game beurs werd een TV commercial van Coca-Cola door maar liefst 50.000 mensen gedownload (uit een totaal van 80.000 mensen die langskwamen), en bij een ander event werden 300.000 Coca-Cola wallpapers via Bluetooth verspreid.
De volgende stap die men zette was interactie met consumenten. Men kan niet alleen een bericht ontvangen, maar ook via bluetooth reageren. Er loopt momenteel een campagne in Shanghai waarbij je als consument met je mobiele telefoon een gigantisch LCD scherm kan bedienen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen wat er op dit LCD scherm, dat middenin de stad hangt, getoond wordt. Steve Chao verwacht hier nog een enorme ontwikkeling de komende tijd.
Daarnaast ontwikkelt Pioco nu campagnes gebaseerd op interactieve abri’s. Een voorbeeld hiervan is een reclame voor de Ford Focus die momenteel in de metro in Shanghai te zien is. Een foto van een knalgele Ford Focus wordt op de muur geprojecteerd en ernaast hangt een camera. Als je voor de camera staat wordt jouw foto in de auto geprojecteerd, zodat het lijkt alsof je de Ford bestuurt. Leuk bedacht, maar nog innovatiever is dat je hiervan direct per bluetooth een foto op je mobieltje kan ontvangen, uiteraard met een korte reclametekst van Ford eronder. Deze manier van bluetooth advertising is mogelijk omdat men in staat is alleen naar de gebruiker die voor de camera staat deze foto te sturen.
Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden natuurlijk. Zelf ben ik aan het kijken of Spill Group Asia bluetooth in kan gaan zetten voor het verspreiden van branded games in China, iets wat verder nog niemand doet. Ook zijn er ideen om in het openbaar vervoer user-generated content filmpjes van de video site Tudou.com met advertising te gaan verspreiden. Ik zie veel mogelijkheden voor deze technologie, en ben daarom benieuwd of dit ook in Nederland kan gaan doorbreken.