• Mobile
  wordt gesponsord door

Finland wil mobieltje als kinderoppas

Finland wil mobieltje als kinderoppas

De Finse regering wil ouders wettelijk het recht geven de gangen van hun kinderen stiekem te volgen via de mobiele telefoon. Het plan maakt deel uit van een nieuwe telecommunicatiewet waarover het Finse parlement in november zal debatteren, zo meldt Reuters.

Het wetsvoorstel houdt in dat de bewegingen van personen van 15 jaar en ouder alleen elektronisch gevolgd mogen worden nadat zij toestemming hebben gegeven. Voor kinderen tot 15 jaar is goedkeuring door ouder of voogd voldoende. In ‘noodgevallen’ zal geen enkele leeftijdsbeperking gelden, zo stelt de regering in Helsinki voor.

Volgens het ministerie van Transport en Communicatie zullen andere Europese landen het voorbeeld van Finland mogelijk volgen. Finland herziet momenteel zijn Telecomwet, net als bijvoorbeeld Nederland, om aan nieuwe richtlijnen van de Europese Unie op het gebied van elektronische communicatie en privacybescherming te voldoen.

Twee Finse aanbieders van mobiele telefonie, TeliaSonera en Elisa, leveren op dit moment locatie-gebaseerde diensten en zouden daardoor technisch in staat zijn een volgsysteem te verzorgen. Het systeem berust op de positie van de gebruiker van een gsm-telefoon ten opzichte van een aantal zendmasten en is daardoor tamelijk grof. Volgens TeliaSonera varieert de nauwkeurigheid van 100 meter (in dichtbevolkte gebieden) tot 20 kilometer. Met het Global Position System (GPS) is locatiebepaling tot op enkele meters exact mogelijk, maar mobiele telefoons zijn daar zelden mee uitgerust.

Bron:
http://www.automatiseringgids.nl/


Geplaatst in

DelenEr zijn 1 reacties op dit artikel

 • Het lijkt er op dat kinderen lokaliseren via gsm in de UK al wordt toegepast:

  Voor 15 euro biedt het Britse bedrijfje ChildLocate ouders tien keer binnen de maand de gelegenheid om na te trekken waar hun jonge spruit zich bevindt. Dat gebeurt op basis van hun gsm. ChildLocate zoekt uit onder welke gsm-mast die gsm actief is. De ouders kunnen die informatie via een website of met hun eigen gsm-toestel opvragen. ‘Kinderen hebben er een hekel aan dat hun ouders hen steeds maar opbellen om te zien waar ze uithangen’, zegt Jon Magnusson van ChildLocate. Maar met dit systeem is dat niet nodig. De jonge gsm-bezitter weet niet dat zijn ouders natrekken waar hij (althans zijn gsm-toestel) zich bevindt. Maar de zoon of dochter kan de tracering ook uitschakelen. De ouders krijgen dan een bericht waar de gsm-lokalisering voor het laatst actief was. In steden, waar er veel gsm-masten zijn, kan ChildLocate de gsm met een precisie van vijftig meter lokaliseren. Op het platteland is de nauwkeurigheid minder groot. Het systeem functioneert bij de abonnees van vier grote gsm-operatoren.

  De drijfveren van ouders om een abonnement op ChildLocate te nemen, zijn divers, zegt Magnusson. Er is de vrees voor kidnapping, maar de bedrijfsleider wijst er ook op dat spijbelen in Groot-Brittannië een enorm probleem is: dagelijks gaan 50.000 jonge Britten niet naar school.

  Links:
  http://www.childlocate.co.uk/
  http://www.webwereld.nl/

  Lees ook:
  Kinderen vroeg met gsm op zak

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.