• Mobile
  wordt gesponsord door

De iPhone 5: alles wat je moet weten

4 inch scherm, dunner, meer power, en updates voor Siri, iTunes en Maps

De iPhone 5: alles wat je moet weten

Het is (eindelijk) zover: Apple heeft zojuist de nieuwe iPhone gepresenteerd. De iPhone 5 heeft een scherm van 4 inch (voorheen 3,5). De uitbreiding zit hem volledig in de hoogte, het toestel wordt niet breder. Het toestel is 20% lichter, 18% dunner en 2x zo snel, en draait op iOS6. Naast Siri heeft met name Maps enkele zeer gave vernieuwingen. De vernieuwde camera schiet 8 megapixel foto's, kan panoramafoto's schieten en maakt het mogeljk om foto's te maken tijdens het filmen. De iPhone 5 zal vanaf 28 september beschikbaar zijn in Nederland. 

[update] Bekijk de video van het event op de site van Apple.

Het uiterlijk van de iPhone 5 heeft veel weg van zijn voorganger, de iPhone 4S. De achterkant en zijkant zijn wel aangepakt. De telefoon bestaat volledig uit glas en aluminium: "The thinnest, lightest phone we ever made ... 7.6 mm thin, 18% thinner than the 4S.", aldus Tim Cook. De iPhone 5 zal net zo duur zijn als de iPhone 4S, die geheel volgens traditie in prijs wordt verlaagd. Apple's nieuwe smartphone is beschikbaar in zwart/antraciet en wit/zilver, en zal vanaf 28 september te koop zijn in Nederland.

4-inch scherm

Zoals de geruchten al deden vermoeden is het scherm groter, totaal 4 inch. Voorgaande iPhones beschikten allen over een 3,5 inch scherm. De resolutie komt daarmee uit op 1136x640 pixels. Het scherm wordt puur in de hoogte groter, zodat de telefoon lekker in de hand blijft liggen, aldus Cook. Daarmee komt er een 5e rij icons beschikbaar in het thuisscherm.

Technisch

De iPhone 5 ondersteunt LTE, beter bekend als 4G, de opvolger dan 3G (vertaald: nog sneller mobiel internet). Helaas lopen we in Nederland qua 4G behoorlijk achter en is het maar de vraag of we daar komend jaar gebruik van kunnen maken.

Natuurlijk is de nieuwe iPhone weer veel sneller. De A6 processor is 2x zo snel als zijn voorganger, hetzelfde geldt voor de video power. Ook kan er sneller over het WiFi worden gewerkt met de 802.11n 5 Ghz wifi adapter die tot 150 mbps ondersteunt.

Camera

De iPhone 5 heeft een 8 megapixel camera, die op een resolutie van 3264 bij 2448 pixels fotografeert. Nieuw is de mogelijkheid om panoramafoto's te maken. Daarnaast worden foto's direct in een fotostream gedeeld. "The photostream sharing in iOS 6 is great. It's not an Instagram rival at all -- but it puts things like Bump and Glassboard in a lurch.", vertelt Cook. Vrienden krijgen push notificaties van foto updates, en is het mogelijk om foto's te liken. Het lijkt daarmee op een soort privé-versie van Instagram.

Qua video is het belangrijkste nieuws dat FaceTime nu ook beschikbaar komt voor de mobiele internetverbindingen. Voorheen werkte FaceTime alleen over WiFi. Wel zal het gebruik ervan bij sommige providers voor extra kosten zorgen. Daarnaast is de stabilisatie verbeterd en er kunnen foto's gemaakt worden tijdens het filmen.

Batterij

Wat betreft de batterij: zo lang houdt hij het uit:

Nieuwe connector

De iPhone 5 beschikt over een nieuwe connector genaamd Lightning. De nieuwe connector is tot 80% kleiner. Tot op heden beschikten alle iPhones en iPads over dezelfde connector. Daarmee waren nieuwe iPhones altijd compatible met reeds bestaande hardware. Dat is nu dus verleden tijd. Bose, JBL, Bang en Oulefson zijn inmiddels al bezig met nieuwe hardware, zo laat Apple weten.

Software

Maps heeft een aantal gave innovaties gekregen. Zo is 'Waze' geïntegreerd, een dienst die real-time verkeersinformatie toevoegt. Maar het meest cool zijn de 3D kaarten van TomTom, zie de afbeelding hieronder. Er zijn momenteel 100 miljoen 'points of interest' toegevoegd, die samen met Yelp tot stand zijn gekomen.

Ook Siri krijgt enkele updates. Zo gaat de spraakdienst onder andere films aanbevelen. 'Zij' zal dit doen op basis van reviews/ratings van Rotten Tomatoes. Ook kan je met behulp van Siri op Facebook posts publiceren, en wordt het mogelijk om restaurants te reserveren via OpenTable. Bovendien kunnen apps eenvoudig geopend worden via de spraakbesturing.

iOS 6 is vanaf 19 september beschikbaar. iOS6 is ook beschikbaar voor oudere iOS-toestellen, terug tot de iPhone 3G. 

Tussen neus en lippen door maakt Apple bekend dat het de stekker trekt uit Ping. Het sociale netwerk voor muziek is nooit van de grond gekomen.

iTunes

Er zijn 200 miljoen klanten die gebruik maken van iTunes in de cloud. Tot op heden zijn er 20 miljard muzieknummers verkocht via iTunes. Apple maakt bekend dat iTunes drastisch wordt versimpeld. Het programma moet lichter zijn, en biedt op artiestenpagina's nu ook concerten. Ook nieuw is de mini-speler, en iCloud is standaard geïntegreerd.

Afbeeldingen: Mashable

Mac, iPad & App Store

Eerder op de avond maakte Apple enkele cijfers bekend over onder andere Mac en de iPad. Allereerst kwam de Mac aan bod. Apple is in de VS de grootste speler in de laptopmarkt. Het afgelopen jaar groeide de afzet van Apple met 15%. 

Ook maakte Apple bekend dat er in totaal al 84 miljoen iPad's zijn verkocht. Cook: "84 million iPads sold, in total, through June 2012. Our competitors have taken note ...". Het marktaandeel van de iPad in de tabletmarkt is momenteel 62%.

Inmiddels worden er ruim 700.000 apps aangeboden in de App Store. Daarvan zijn er 250.000 gemaakt voor de iPad.


Geplaatst in

DelenEr zijn 13 reacties op dit artikel

 • Weten jullie wanneer we keynote ook zelf kunnen kijken en waar die dan staat?

  geplaatst op
 • Hi Pieter,

  Nog niet bekend wanneer de keynote online komt, maar vorige keer waren ze er redelijk rap bij. Zodra hij beschikbaar komt zal ik 'm in ieder geval in deze blog zetten.

  geplaatst op
 • Ik moet zeggen dat het weer knap is hoe Apple het weer heeft stil gehouden en de geruchten ook geruchten heeft gehouden.

  Nu is het weer aan ons om de iPhone 5 aan te schaffen en te kijken of alle verbeteringen daadwerkelijk weer de moeite waard zijn. Maar Apple kennende zit dat wel snor.

  Wij hebben het in ieder geval al weer druk zat om weer mooie accessoires te verzinnen op http://www.clicktobuy.nl

  Succes iPhone 5 en bedankt Apple!

  geplaatst op
 • Pieter,

  De video kan je nu bekijken op http://www.apple.com/apple-events/september-2012/

  geplaatst op
 • Nou wordt er om mij heen beweerd dat de iPhone 5 niet echt iets nieuws heeft en eigenlijk alweer achterloopt op de andere smartphones. Ik vroeg me af, is dat zo? En zitten al die features dan ook in 1 telefoon? Is er ergens al een mooie vergelijking gemaakt? Kortom weten jullie meer hierover?

  geplaatst op
 • Qua specs is het niet heel bijzonder als je de iPhone naast bv. de Samsung Galaxy S3 legt. Wat je daar tegenin kan brengen is dat Apple nooit zwaar op de specs heeft geconcurreerd maar meer op de gebruikerservaring. Zie ook de blog die Menno Urbanus onlangs schreef: "Apple verkoopt dromen, geen producten".

  geplaatst op
 • Onder de titel "De iPhone 5: alles wat je moet weten" had ik een korter stukje verwacht. Meer zoiets:

  "De nieuwe iPhone is een beetje langer. En een beetje dunner. En een beetje sneller. En de camera is een beetje beter. En de batterij doet het een beetje langer.

  O, en er zit TomTom op. En SIRI is een beetje beter, maar dat gebruikt toch niemand, dus dat heb je niet door. En er zit een heel raar stekkertje aan, wat verder nergens in past.

  Verder is er niets noemenswaardigs, want Apple doet exact wat we allemaal konden voorspellen en wat de concurrenten ook doen."

  ;-)

  geplaatst op
 • @Remi: of nog korter: "Hebbon!" :)

  geplaatst op
 • Hahaha, ik weet het: Apple is een religie.

  Het maakt geen donder uit wat ze op de markt brengen en of dat beter of slechter is dan de concurrenten. De fanboys kopen het toch wel ;-)

  geplaatst op
 • Ik ben het eens met Remi! Wat een statement. Maar waar!

  geplaatst op
 • @Remi: even voor de goede orde: ik ben geen fanboy. Heb niet zo veel op met fundamentalisme, in welke vorm dan ook.

  Bij mij is er meer sprake van lock-in, met m'n iPad, MBP, Apple TV, etc. in huis. En vooral: met een flinke investering in apps die redelijk nutteloos wordt als ik switch.

  Kortom: slimme marketing van Apple!

  geplaatst op
 • Wel een reclame van Samsung uiteraard

  geplaatst op
 • Ik vind het een erg mooi resultaat deze nieuwe iPhone 5. Las op internet dat de prijzen nog niet definitief bekend zijn, maar dat op basis van de bekende prijzen van Duitsland en Frankrijk we er van uit mogen gaan dat de prijs begint bij 679 euro. Das best pittig. Wordt voor mij wachten tot mijn abonnement afloopt volgend jaar helaas.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.