• Mobile
    wordt gesponsord door

Mobiele telefoon bevordert cultuuromslag, emancipatie en migratie

Mobiele telefoon bevordert cultuuromslag, emancipatie en migratie

De mobiele telefoon draagt bij aan sociale en culturele veranderingen in de wereldorde. Dat stelt de Britse filosofe Sadie Plant, die in 1997 met haar geruchtmakende boek 'Zeros +Ones' de geuzentitel 'cyberfeministe' verwierf.

Volgens Plant blijken technologische vindingen in de praktijk soms populair te worden bij categorieen mensen waarvoor ze aanvankelijk helemaal niet bedoeld waren. Bovendien maakt de consument vaak op een andere manier gebruik van deze artikelen dan de fabrikanten vooraf gedacht hadden. Zo waren de mobiele telefoon en sms oorspronkelijk bedoeld voor zakenmensen maar tieners bleken eveneens een zeer belangrijke afzetmarkt te vormen.

Plant signaleert verder dat de mobiele telefoon bevrijdend kan werken voor vrouwen in bijvoorbeeld het Midden-Oosten en dat het artikel bijdraagt aan de versoepeling van de strikte en formele omgangsvormen in een land als Japan. Bovendien zou het mobieltje de migratiestromen bevorderen omdat het hiermee eenvoudiger is om contact te onderhouden met familie en vrienden.

Bron: Intermediair nr. 11 (2003), pagina 34-35.


DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.