Podcast: denk als een contenthacker

13 april 2019, 07:00

Alouschka van Dijk: “Vergeet niet in te zoomen op het creatieproces”

Kijk anders naar het maken van content. Focus niet op de volgende taak, nog meer content, maar denk als een contenthacker: analytisch, nieuwsgierig, opportuun, efficiënt, onbevreesd en probleemoplossend. Contenthacker Alouschka van Dijk gelooft dat deze mindset helpt om efficiënter en impactvoller content te maken. In een nieuwe aflevering van podcast Play vertelt ze over inspirerende voorbeelden en geeft ze tips hoe je zelf met contenthacking aan de slag kunt.

“Vergeet alles en ga aan de slag als een wetenschapper.” (Steve Wozniak)

Alouschka van Dijk werkte als contentstrateeg bij diverse platforms als Allerhande van Albert Heijn en voor merken als Landal, Essent en NS. “Veel bedrijven hebben een strategie en zijn vervolgens vooral druk met het maken van de content. Ze vergeten in te zoomen op het creatieproces en de impact die de content wel of niet maakt bij het publiek. Dat vereist andere vaardigheden.”

In zeven contenthacks geeft Alouschka van Dijk je inzicht in haar werkwijze. Beluister de podcast om haar verhaal en inspirerende voorbeelden te horen.

Hack 1: Kijk bij de concurrent

Stel jezelf onderstaande vragen om succesvolle content in jouw vakgebied te ontdekken en te hacken.

  • Welke content is het afgelopen jaar, maand of week het meest gedeeld op onderwerp x?
  • Welke content presteert het beste voor concurrent y?
  • Wat voor type content was dit (artikel, afbeelding, video, et cetera)?
  • Waar is deze content gedeeld?
  • Op welk sociaal medium was dit?
  • Kun je deze content verbeteren of juist als input gebruiken voor nieuwe content?

Goed voorbeeld: Karwei

Karwei maakte een transitie van bouwmarkt naar inspirerende interieurwinkel. Dat deden ze met contentmarketing. Met een blog vol inspirerende en handige DIY’s verovert Karwei de zoekmachines van Nederland. Zoek maar eens op hoe je een laminaatvloer legt, de muur van een likje verf voorziet of hoe je een lamp ophangt. Karwei staat bovenaan. Maar naast praktische tips geven ze je ook nog eens een heleboel interieurinspiratie. En zo is Karwei veranderd van bouwmarkt naar toonaangevend inspiratiekanaal in de woonbranche.

Hack 2: Verifieer je ideeën

Het maken van content kan veel tijd kosten. Test eerst op kleine schaal of een tekst, idee of invalshoek werkt. Tweet bijvoorbeeld eerst over een onderwerp met verschillende insteken en kijk hoe erop gereageerd wordt, voordat je een whitepaper schrijft.

Test op social welke insteek het beste werkt, voordat je een hele tv-commercial laat schieten of een nieuw product maakt. Dit kan met een advertentie of post.

“Test op social welke insteek het beste werkt voordat je een hele tv-commercial laat schieten”

Test welke headline het beste werkt. Dat kan je eenvoudig doen met een A/B-test. In dit artikel lees je daar meer over.

Hack 3: Hergebruik je content

Succesvolle content kun je vaak op andere manieren uitbuiten. Een blog wordt een tweet, infographic, video, podcast, et cetera. Zorg wel dat je je content aanpast op het kanaal. Beluister in de podcast hoe een avonturier zijn eerste recordpoging al jaren vertaalt naar allerlei soorten content.

Hack 4: Werk met data

Laat je niet leiden door data, maar wel informeren. Data kan je inspiratie geven voor een goed idee. Beluister in de podcast een voorbeeld van een YouTube-format dat tot stand kwam door data uit Google Trends te analyseren.

Hack 5: Track je vooruitgang

Begin niet direct aan je volgende contentproductie, maar kijk steeds hoe je content het doet. Bereik je je doelen of loop je achter? Pas je content zo nodig direct aan en check of dit beter werkt.

Dit is exact hoe Vice werkt. Ze hebben mensen in dienst die niets anders doen dan geplaatste content tracken en bijsturen. “Laatst zagen we bijvoorbeeld bij een net geposte video dat na 3 procent van de tijd de meeste kijkers al afhaakten. Er bleek inderdaad een kleine dip in de video te zitten. We hebben toen direct de video aan laten passen en opnieuw gepost. Met resultaat: de engagementrange was veel beter. Dit iteratieve karakter zien wij als de toekomst van contentmarketing”, aldus Vice.

Hack 6: Experimenteer

Probeer alternatieven uit en zoek uit wat het goed doet. Check je data, duik de cijfers in en trek je conclusie. Beluister in de podcast hoe een vlogger een succesvol fragment uitnutte.

Hack 7: Behoefte van doelgroep staat voorop

Maak content voor je doelgroep, niet voor het bedrijf waar je voor werkt. Zoek uit waar je doelgroep behoefte aan heeft. Waar willen ze antwoord op (doe een SEO-onderzoek)? Waar bevinden ze zich? Wat wekt de interesse?

“Maak content voor je doelgroep, niet voor het bedrijf waar je voor werkt”

Goed voorbeeld: Metro

Wie zegt dat een servicemededeling saai is? Metro heeft heel goed gekeken naar wat de doelgroep leuk vindt en dit gecombineerd met de boodschap die ze zelf wilden uitzenden. Pas aan het einde van het filmpje heb je door dat het gewoon een servicemededeling is om te waarschuwen voor de gevaren van het spoor. Dit filmpje is duizenden keren bekeken en gedeeld.

Wil je nog meer contenthacks?

Weet je zelf nog een handige contenthack? Voeg hem toe als reactie onder dit artikel.

Paul van der Ham
Directeur bij iGlow

Paul adviseert en traint organisaties om successen te behalen met de productie van eigen mediacontent: video's, podcasts en interactieve media. Hij ontwikkelde een methodiek voor co-creatie op basis van praktijkervaring bij projecten voor de overheid en de cultuursector. In zijn iGlow Academy leidt hij mediastudenten op tot media-ondernemers.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!