• Mobile
    wordt gesponsord door

Steve Jobs heeft in vijf jaar tijd een hoop veranderd

Steve Jobs heeft in vijf jaar tijd een hoop veranderd

In het artikel "Present Shock" schreef ik o.a. over de rechter foto van onderstaande compilatie, die is genomen tijdens het Inauguratie Bal dat gegeven werd om het begin van de nieuwe ambtstermijn van de president van de Verenigde Staten te vieren. Op de foto is te zien hoe president Barack Obama samen met zijn vrouw Michelle de eerste danspassen zet op Al Green’s klassieker “Let’s Stay Together”, dat ditmaal gezongen werd door Jennifer Hudson. Opvallend is de zee van armen die allemaal een smartphone omhoog houden om enerzijds het moment vast te leggen en anderzijds het realtime te delen met hun volgers.

De foto is een perfecte weerspiegeling van de maatschappij waarin we nu leven. Aan de ene kant willen we always on zijn en het 'nu' beleven, aan de andere kant geven we niet onze ogen de kost, maar laten we de waarneming over aan onze smartphone. We proberen krampachtig het moment vast te grijpen voor het voorgoed aan ons voorbijglijdt, terwijl we vergeten het het moment zelf te beleven. Beleven wordt meer "ik was erbij toen het gebeurde".

Mensen zijn toeschouwers van hun eigen beleving geworden.

iPhone 1

De bovenste foto van onderstaande compilatie is gemaakt toen in 2005 de nieuwe paus Benedictus XVI werd aangekondigd. De onderste foto is gemaakt tijdens de aankondiging van paus Franciscus I eergisteren. Ook hier is hetzelfde fenomeen waarneembaar.

Op 29 juni 2007 werd de iPhone 1 voor het eerst verkocht in de Verenigde Staten. Nog geen vijf jaar geleden. In vijf jaar tijd is de wereld voorgoed veranderd. We kijken niet meer omhoog. De smartphone is het media-apparaat met de hoogste adoptiegraad aller tijden. Het lijkt wel alsof iedereen er eentje heeft. Daar kunnen de radio en de televisie niet tegenop. Die hadden er veel meer tijd voor nodig voor ze onze huiskamer hadden veroverd.

We kunnen niet meer zonder het apparaat. We nemen het apparaat zelfs mee naar bed. Voor het slapen gaan is het laatste gezicht dat je ziet niet dat van je partner, maar je eigen spiegelbeeld op het beeldscherm van je tablet-PC.

Ik vraag mij toch af. Zou Steve Jobs het zo bedoeld hebben?


Geplaatst in

DelenEr zijn 1 reacties op dit artikel

  • Sander, ik mag je artikelen graag lezen, maar je had ook gewoon een comment in je andere artikel (Present Shock) kunnen plaatsen dat bij de pauselijke rituelen hetzelfde plaats vond zoals bij Obama. Toch?

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.