Tijs Rotmans: ‘Klassieke pricing-uitgangspunten zijn ook nu relevant’

De managing partner van The Pricing Company spreekt op NMW

Tijs Rotmans: ‘Klassieke pricing-uitgangspunten zijn ook nu relevant’

Het valt Tijs Rotmans, managing partner van The Pricing Company, op dat de online toegangsprijs van NIMA Marketing Week 'laag en ongedifferentieerd' wordt gepositioneerd. 'Als online de toekomst wordt, heeft het event een betere pricing nodig.’

NIMA Marketing Week vindt plaats van 1 t/m 3 september in DeFabrique te Utrecht. Ga hier naartoe voor meer informatie en tickets. Tijs Rotmans spreekt op donderdag 3 september om 10:00 uur in de Smederij.

Wat is het laatste nieuws bij The Pricing Company?

 “Dat de meeste klanten gewoon doordraaien en slechts beperkt coronagerelateerde pricing-vraagstukken hebben. De krantenkoppen vertellen ons dat er woekerprijzen zijn gevraagd voor handgel en dat studenten hun collegegeld nu te hoog vinden. Belgische witlof is in prijs gestegen. Bloemen en benzine zijn in prijs gedaald. Maar voor je het weet denk je dat het overal 'alle hens aan dek' is, en dat is niet het geval. De klassieke pricing-uitgangspunten zijn gewoon nog geldig en op een paar sectoren na is er weinig nieuws. Maar verlies de klantrelatie niet uit het oog en denk daarbij ook aan de lange termijn. Specifieke afspraken over prijs, korting en/of voorwaarden kunnen nodig zijn in het belang van klant en leverancier.”

NIMA Marketing Week vindt dit jaar zowel live als online plaats. Wat vind je van deze opzet?

“In de eerste plaats is het top dat NIMA roeit met de riemen die het heeft. Het event staat er gewoon en de community kan wel wennen aan deze hybride vorm. Ik zie ernaar uit. Op het vlak van de prijs vallen twee zaken op. Er wordt korting verleend als een deelnemer meerdere dagen wil komen. In het geval van schaarste - 'uitverkocht' - gaat dat ten koste van de doelstelling van een maximaal aantal bezoekers. Daarnaast is het nadelig voor de omzet. Ten tweede valt op dat de online toegang laag en ongedifferentieerd wordt gepositioneerd. Als online de toekomst wordt, is er een betere pricing nodig.”

Waarom doen bezoekers er verstandig aan naar jouw talk te komen?

“In de vraag zit besloten dat dat verstandig zou zijn. Als pricing onbekend voor je is, is het inderdaad verstandig. Maar als ik moest kiezen, zou ik gaan naar de sessie 'Grenzen aan de online beïnvloeding van consumenten' die op hetzelfde moment gehouden wordt. In mijn colleges Pricing op Tias School for Business and Society heb ik die leidraad dit jaar voor het eerst behandeld. Ik ben benieuwd naar het verhaal van Dries Cuijpers en Winnie van Heesch daarover. Gelukkig is er dit jaar, dankzij corona, een livestream die ik achteraf kan bekijken.”

Marketing kan, met de juiste mensen en middelen, het bedrijf leiden

Welke andere talk zou je willen aanbevelen en waarom?

“De visie op marketing als integrale bedrijfsfunctie, door Dorkas Koenen van Rabobank. Marketing kan, met de juiste mensen en middelen, het bedrijf leiden. Dorkas gaat ons ongetwijfeld vertellen hoe hij de business stuurt en dat hij slechts tien minuten per week besteedt aan het accorderen van de laatste commercial. Ik ben benieuwd naar zijn visie op het weer op de kaart krijgen van marketing.”

Credits afbeelding: 123RF, licentie: Alle rechten voorbehouden

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.