• Mobile
  wordt gesponsord door

Vier op de vijf huishoudens heeft breedband

Vier op de vijf huishoudens heeft breedband

Uit onderzoek van Heliview blijkt dat 79% van de huishoudens met een internetaansluiting een breedbandverbinding (kabel of ADSL) heeft en 21% een smallbandverbinding (analoog of ISDN). De keuze voor het type verbinding wordt bepaald door de snelheid, op de voet gevolgd door de kosten: 43% van de smallband-gebruikers zou overstappen naar breedband als de prijzen voor breedband zouden dalen. Voor het onderzoek naar het gedrag van consumenten op het gebied van telecommunicatiediensten zijn ruim 1350 huishoudens ondervraagd in het tweede kwartaal van 2005 (via: Admanager).

Het blijft me verbazen dat de cijfers voor breedbandverbindingen per onderzoek zo verschillen. Telecompaper rapporteerde vorige maand nog dat 51,4 procent van de huishoudens een breedbandverbinding heeft.


Geplaatst in

DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • Via een vragenlijst onderzoeken wat voor een type internetverbinding mensen hebben, vind ik ook niet echt betrouwbaar. Geef mij maar het good old CBS. Dat zijn gewoon harde cijfers.

  geplaatst op
 • Op dit gebied is de onderzoeksmethodiek 50% bepalend en de definities van breedband voor de andere 50%. Ik kan me nog herinneren dat Casema een kabelsnelheid had die een 33k3 modem evenaarde, maar het was kabel, dus breedband.

  Daarnaast zijn CBS cijfers veelal ook gebaseerd op onderzoeken, enquêtes en dergelijke. Alleen met grotere en beter betrouwbare steekproeven.

  Dus eigenlijk is er bijna geen betrouwbaar cijfer over deze materie, Heliview is in deze volgens mij zeker niet betrouwbaar (en 79% komt mij ook hoog over, niet eens 100% van de huishoudens heeft internet), en die telecompaper... ook geen idee hoe betrouwbaar die is. Then again, zoals Michiel Frackers al zei een tijdje geleden, eigenlijk is Versatel de enige echt breedband en is de huidige gewone ADSL / Kabel maar middle band.

  geplaatst op
 • Marco, ik denk dat het verschil hierin zit: 50% van alle huishoudens heeft breedband, en 79% van de huishoudens met internet heeft breedband. (Niet alle huishoudens zijn online.)

  geplaatst op
 • Het gaat in dit onderzoek om 'de huishoudens met een internetaansluiting'. Vandaar dat de twee percentages optellen tot 100.
  Telecompaper heeft het over het percentage van ALLE huishoudens in Nederland dat een breedbandverbinding heeft. Aangezien niet alle huidhoudens over een internet aansluiting beschikken (breed- dan wel smalband) is dit getal logischerwijs lager. Overigens is dat getal inmiddels al weer opgelopen tot 55%.

  geplaatst op
 • Great minds think alike ;-) Gedicht van William Michaelian...

  geplaatst op
 • Krijn en Edward, dank voor jullie toelichting. Ik denk inderdaad dat daar het verschil zit!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.